"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

(Utusan) Kes tembak polis: ‘Hanya Allah tahu apa yang berlaku’

WARTAWAN LUAR NEGARA

FERDY Sambo (kiri) bersama Nofriansyah Yosua Hutabarat. - AGENSI

JAKARTA: Jabatan Siasatan Jenayah Polis Indonesia (Kabareskrim) sudah mengerahkan pasukan penyiasat ke Magelang, Jawa Tengah bagi meneliti semua insiden, tindakan yang boleh memacu kepada pembunuhan Nofriansyah Yosua Hutabarat atau oleh Inspektor Ferdy Sambo.

Ketua Kabareskrim, Agus Andrianto berkata, biarpun kes gangguan seksual terhadap isteri Ferdy, Putri Candrawathi sudah digugurkan, semua insiden yang berlaku di Magelang masih perlu disiasat.

“Polis yakin dapat menemukan sebarang insiden yang boleh dikaitkan dengan pembunuhan Nofriansyah.

“Hanya Allah SWT yang mengetahui apa sebenarnya berlaku dalam kes ini, selain Putri Candrawathi dan mangsa,” katanya kepada Kompas.com.

Kes kematian Nofriansyah mendapat liputan meluas daripada pelbagai pihak di seluruh Indonesia.

Setakat ini, Ferdy menjadi seorang daripada empat suspek utama selepas dia didakwa mengarahkan orang bawahannya supaya menembak mangsa.

Tiga lagi suspek lain termasuk Richard Eliezer atau Bharada E, Ricky Rizal dan Kuat Ma’ruf.

Terdahulu, Ferdy dalam pengakuan kepada polis memaklumkan dia berasa marah terhadap mangsa kerana mendakwa anggota polis itu ‘melukai martabat keluarganya’.

Polis pada mulanya menyangka perkara itu mempunyai kaitan dengan gangguan seksual oleh mangsa terhadap isteri Ferdy, namun Putri Candrawathi menafikan dakwaan tersebut.

Tiada ulasan: