"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Isu pengislaman anak: Mufti Perlis jadi perhatian

MB Perlis selar 'putar belit' isu pengislaman anak

Kerajaan Perlis menegaskan bahawa undang-undang berkaitan pengislaman anak di negeri itu sebenarnya tidak berubah.

Yang berubah, kata Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man, cuma pindaan berkaitan nama sahaja, lapor New Straits Time Online.

Katanya, Enakmen Pentadbiran Agama (Pinddan) 2016 yang diluluskan di Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam cuma menyeragamkan penggunaan bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Katanya, dalam undang-undang asal, versi Inggeris menggunakan perkataan “parent”, sementara bahasa Melayu pula menggunakan perkataan ‘ibu dan bapa’.

Dengan pindaan itu, versi bahasa Malaysia akan menggunakan perkataan “ibu atau bapa”, selari dengan perkataan “parent”, dengan maksud mufrad, dalam bahasa Inggeris.

Justeru, kata Azlan, DUN Perlis tidak memperkenalkan undang-undang baru tetapi hanya meminta perkataan supaya selari dengan undang-undang sedia ada.

Beliau juga menyelar beberapa pihak yang didakwanya memutar belit isu itu.

“Mereka putar belit tanpa konteks,” beliau dipetik sebagai berkata.


Isu pengislaman: Mufti Perlis jadi perhatian

Mufti Perlis menjadi perhatian banyak pihak susulan pindaan undang-undang di negeri itu bagi membenarkan pengislaman kanak-kanak dibuat oleh sebelah pihak.

Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengakui pelbagai pihak menghubunginya dan bertanya berhubung dengan perkembangan terbaru di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perlis semalam.

Beliau bagaimanapun memohon maaf kerana tidak dapat mengulas lanjut kerana sedang berada di luar negara.

“Saya tidak mempunyai maklumat terperinci tentang hal berkaitan.

“Saya nanti mungkin akan merujuk kepada kerajaan negeri untuk mendapatkan maklumat,” katanya.

DUN meluluskan pindaan Enakmen Pentadbiran Agama Islam 2006, yang membenarkan hanya seorang daripada ibu bapa mengislamkan anak mereka.

Pindaan dibuat terhadap terhadap versi bahasa Melayu enakmen itu, yang sebelum ini menyebut kanak-kanak bawah 18 tahun boleh memeluk Islam dengan kebenaran “ibu bapa” atau penjaga.

Menteri Besar Perlis Datuk Azlan Man berkata pindaan itu dibuat bagi menyamakannya dengan versi bahasa Inggeris yang menggunakan perkataan “parent”, dalam bentuk mufrad.


  • Menulis dalam Facebook beliau, Asri bagaimanapun mengetengahkan fatwa rasmi Jabatan Mufti Perlis tentang hak penjagaan anak yang telah diluluskan oleh Majlis Agama Islam

Tiada ulasan: