"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Hina Mahkamah: Pihak yang mempertahan kuil termasuk menteri berdepan hukuman penjara

Pertahankan kuil hina mahkamah
TUAN BUQHAIRAH TUAN MUHAMAD ADNAN

KUALA LUMPUR - Mana-mana pihak mengeluarkan kenyataan mempertahankan kuil Sri Maha Mariamman daripada dipindahkan bakal berdepan dengan hukuman penjara.

Peguam kanan, Adnan Seman berkata, perkara itu berlaku sekiranya One City Development Sdn Bhd (One City) selaku pemilik tanah memfailkan perintah komital terhadap pihak berkenaan melanggari penghakiman persetujuan yang diputuskan oleh mahkamah sebelum ini.

"Sebagaimana dilaporkan ada pihak termasuk menteri mengeluarkan kenyataan agar kuil berkenaan dikekalkan dan akan membawa isu ini kepada Peguam Negara Thommy Tommas dan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Ini seolah mencampuri urusan kehakiman dan melakukan penghinaan kepada mahkamah," katanya.

Menurutnya, kekusutan isu berkenaan timbul apabila ada pihak lain mempertikaikan penghakiman persetujuan tersebut.

"Dalam kes ini K Chellapa mendapat pengisytiharan daripada mahkamah bahawa beliau adalah penjaga sah kuil berkenaan.

"Namun ada sekumpulan lain yang mempertikaikannya," katanya.

Beliau berkata, sepatutnya kumpulan lain tersebut memfailkan permohonan untuk mencabar penghakiman persetujuan itu.

Kelmarin, Menteri Jabatan Perdana Menteri, P Waytha Moorthy memberi jaminan kerajaan tidak akan merobohkan kuil Sri Maha Mariamman sehingga kata sepakat dicapai.

Moorthy katanya, pihaknya akan mencari penyelesaian termasuk mengadakan perbincangan dengan Thomas, bagi memastikan kuil itu dapat dikekalkan.

Mengulas lanjut mengenai peguam pemaju mengupah samseng bagi proses pengusiran kuil berkenaan, Adnan berkata, ia tindakan tidak bermoral.

"Tindakan tersebut akhirnya mencetuskan permusuhan kaum kerana tidak semua arif mengenai isu berkenaan.

"Sepatutnya, peguam hadir ke lokasi pada waktu bekerja membawa perintah milikan kosong bersama-sama pihak berkuasa untuk bagi melakukan prosedur pengusiran itu," katanya.

Peguam tersebut boleh dikenakan hukuman denda, digantung lesen dan ditamatkan perkhidmatan oleh Badan Peguam Malaysia sekiranya Lembaga Tatatertib mendapati wujudnya kesalahan.

Pengusiran kuil berkenaan menimbulkan rusuhan apabila samseng yang didakwa diupah pemaju bertempur dengan penganut Hindu yang mempertahankan kuil berkenaan.

Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan, dalang di sebalik rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman di USJ 25 pada 26 November lalu adalah didakwa dilakukan oleh peguam One City.

Siasatan polis mendapati peguam syarikat pemaju mengupah sekumpulan lelaki Melayu untuk menceroboh, mengambil alih dan mengawal kuil.

Tiada ulasan: