"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Bilangan delegasi PM ke New York ‘luar biasa’, Amanah tuntut penjelasan

FMT Reporters

ADUN Johor Jefridin Atan memuatnaik gambar ini di Facebook, mengatakan beliau hadir untuk ucapan perdana menteri di perhimpunan agung PBB.

PETALING JAYA: Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub meminta penjelasan berhubung bilangan pegawai dan ahli politik yang luar biasa mengiringi perdana menteri ke New York.

Salahuddin dalam Twitter berkata, rombongan perdana menteri dikatakan berjumlah hampir 30 orang termasuk pemimpin Umno.

Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob, berada di New York untuk menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Pejabat perdana menteri mesti jawab secara rasmi kos rombongan Umno ini,” kata Salahuddin.

Malaysiakini melaporkan, rombongan itu termasuk lapan ahli politik Umno namun Naib Presiden Mohamed Khaled Nordin dan Setiausaha Agung Ahmad Maslan antara mereka “tidak dapat menyertai rombongan itu”.

Mereka yang lain turut serta dalam rombongan itu ialah Ketua Umno Pahang dan Menteri Besar Wan Rosdy Wan Ismail, Exco Melaka Ab Rauf Yusoh, Ketua Penerangan Umno Shahril Sufian Hamdan, bekas menteri besar Terengganu Ahmad Said, Ketua Umno Tanjung Piai Jefridin Atan, Ahli Parlimen Rompin Hasan Arifin, Ahli Parlimen Cameron Highlands Ramli Mohd Nor dan Timbalan Ketua Umno Kedah Othman Aziz.

Malaysiakini juga melaporkan, sumber daripada kerajaan telah mengesahkan kehadiran pemimpin Umno dalam lawatan ke New York tetapi mereka berkata, “tetamu” perdana menteri membayar untuk perjalanan mereka sendiri.

Ab Rauf, Jefridin, dan Shahril adalah antara mereka yang menulis di Facebook mengenai perjalanan mereka di New York.

Shahril berkata, beliau telah tiba sehari lebih awal, pada Khamis, dan telah bertemu dengan Penolong Setiausaha Negara Amerika Syarikat Ramin Toloui.

“Kami membincangkan beberapa topik utama termasuk Akta CHIPS yang diluluskan baru-baru ini di Amerika Syarikat berhubung impaknya terhadap industri semikonduktor di Malaysia,” katanya.

Isu lain termasuk masalah buruh paksa dan pemerdagangan manusia serta trend ekonomi dunia ketika ini termasuk inflasi, polisi kewangan.

Tiada ulasan: