"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Wanita serah bukti gangguan berkaitan kes rogol dikaitkan Adun

Alyaa Alhadjri

Seorang wanita yang mendakwa dua rakan Adun Gombak Setia, Hilman Idham merogolnya menyerahkan bukti kepada pihak polis berhubung dakwaan diganggu untuk menarik balik laporan yang dibuatnya pada 5 Disember lalu.

Dia membuat laporan polis kedua pada 8 Mei untuk memasukkan butiran mengenai gangguan tersebut dan mendakwa Hilman "merancang" insiden rogol di sebuah bilik hotel di Sri Hartamas selepas makan malam sempena menyambut hari jadi dan sesi berkaraoke.

Peguamnya, Asheeq Ali memberitahu Malaysiakini , wanita itu dipanggil ke Balai Polis Brickfields pada pukul 10 pagi hari ini untuk merakamkan keterangan.

"Siasatan hari ini berkaitan dengan aduannya di mana beberapa individu mengganggu dan menekannya untuk menarik balik laporannya pada 5 Disember.

"Kami menyerahkan semua bukti individu yang menemuinya, menelefonnya dan mengirimkan SMS ugutan kepadanya," katanya menambah wanita berkenaan meninggalkan balai polis berkenaan selepas satu setengah jam.

Dia berkata bukti itu berkaitan rakan Hilam dan pemimpin parti komponen PN yang dituduh melakukan rogol tersebut.

"Cukuplah untuk katakan bahawa tekanan yang dihadapinya membuatnya bimbang mengenai kesalamatan diri dan keluarganya," tambahnya.

Ketua Polis Kuala Lumpur,  Azmi Abu Kassim sebelum ini berkata wanita itu  menarik balik laporannya pada 8 Disember, namun meminta polis menyambung kembali siasatan pada Januari lalu.

Wanita itu dalam laporan polis keduanya berkata gangguan itu menyebabkan dia menarik balik laporan awal, namun setelah mengetahui peranan Hilman yang dikatakan "mengatur" insiden rogol itu, dia menulis kepada polis pada 12 Januari untuk meminta mereka membuka semula siasatan.

Wanita berusia 34 tahun itu juga menyatakan dirinya adalah wanita yang dilihat dalam rakaman CCTV yang dipapah masuk ke bilik hotel oleh seorang lelaki yang didakwanya sebagai Hilman Idham.

Rakaman itu tular awal bulan ini.

Tiada ulasan: