"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Silapkah Seri Paduka Baginda Terima Wakil 62 NGO Berdaftar Mengadap?

Wira Arjuna

KOMENTAR: “Hanya kerana Yang Di-Pertuan Agong menemui mereka (Bersih) tidak bermakna mereka tidak lagi diharamkan.”  Itu kenyataan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein. 

Dalam keghairahan untuk terus menyerang Bersih 2.0, Hishamuddin mencadangkan bahawa Tuanku Mizan Zainal Abidin telah sanggup berjumpa dengan sebuah pertubuhan yang diharamkan oleh kerajaan. 

Pendapat ini kemudiannya turut disokong  oleh sepupu beliau – Perdana Menteri Najib Razak sebagai alasan untuk menafikan Bersih permit bagi mengadakan perhimpunan amannya di  sebuah stadium pada Sabtu ini. 

Tindakan kedua-dua pemimpin itu dikecam  kerana Najiblah yang mencadangkan kepada Bersih 2.0 untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium. 

Apabila dipersetujui  Bersih, beliau tampil pula mengingatkan Bersih bahawa rangkaian kerjasama itu sudah diharamkan kerajaan dan tidak layak memohon permit untuk mengadakan perhimpunan berkenaan.       

Inilah urutan perkembangan dalam tempoh 48 jam yang menyerlahkan kualiti kepemimpinan negara ini dan tahap “kesetiaan” Umno kepada institusi raja khususnya Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. 

“Nasihat” baginda kepada Bersih untuk membatalkan perarakan di atas sebab keselamatan dijunjung oleh Bersih yang kemudiannya menerima tawaran Najib untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium. 

Tuanku Mizan kemudian sudi menerima menghadap rombongan Bersih iaitu Pengerusinya Ambiga Sreenevasan,  Presiden Jamaah Islah Malaysia Zaid Kamaruddin dan Sasterawan Negara A Samad Said. 

Pertemuan itu dan titah baginda membuka laluan untuk Bersih membatalkan tunjuk perasaan yang amat digeruni oleh BN. 

Perbincangan di Istana Negara  dan kenyataan susulan Bersih  akhirnya meleraikan ketegangan yang diwarnai dengan tangkapan-tangkapan polis dan kenyataan-kenyataan menghasut dan berbaur perkauman oleh kumpulan-kumpulan tertentu dan  Najib sendiri. 

Apakah respon kerajaan pula?  Malangnya, Najib dan Hishamuddin membawa mesej bahawa pertemuan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dengan jawatankuasa Bersih  tidak memberi  apa-apa makna kerana Bersih masih pertubuhan haram dan justeru tidak boleh diberikan permit mengadakan perhimpunan di stadium. 

Tangkapan-tangkapan polis ke atas sesiapa yang memakai baju berlogo Bersih diteruskan dan penahanan enam orang di bawah Ordinan Darurat juga diteruskan. 

Pada  ketika kerajaan dan polis berpeluang tampil memberi  kerjasama untuk membolehkan suara rakyat didengar di sebuah persekitaran yang dikawal dan dijamin keselamatannya, Najib dan sepupunya Hishamuddin meremehkan pertemuan Yang di-Pertuan Agong dengan penganjur Bersih dan terus menekan kumpulan itu.   

Di manakah kesetiaan tidak berbelah bahagi Umno kepada institusi raja dan kerelaannya untuk mengikut pedoman yang diberikan oleh Tuanku Mizan? 

Amat mudah untuk pemimpin-pemimpin Umno mengeluarkan madah-madah  indah mengenai kesetiaan kepada Raja dan Negara menerusi media arus perdana, dan menuduh semua yang lain sebagai pengkhianat bangsa, agama dan negara. 

Rujukan mudah adalah krisis perlembagaan Perak tahun 2009 yang akhirnya menguntungkan Umno apabila calon lantikannya dinobat sebagai Menteri Besar .

Namun apabila tiba saat untuk Umno membuktikan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada Istana dengan menghayati semangat perlakuan Tuanku Mizan, parti itu yang ditunjangi oleh  Najib gagal dari segala sudut. 

Sepupu beliau,  Hishamuddin begitu biadap meremehkan titah dan semangat tindakan susulan yang diambil oleh Seri Paduka Baginda. 

Justeru hari ini,  negara masih berdepan dengan kemelut Bersih – kerana kerajaan yang memerintah enggan menghormati petunjuk-petunjuk jelas daripada Seri Paduka Baginda dan menghayati semangat Baginda. 

Sebaliknya Najib dan Hishamuddin mahu menguatkuasakan  undang-undang zalim ke atas Bersih, demi agenda sempit masing-masing. 

Apakah benar Bersih sebuah pertubuhan haram? Soalan yang lebih tepat adalah sama ada Bersih itu sebuah pertubuhan. 
Jawapannya Tidak. Bersih adalah hanya satu bentuk kerjasama antara 62 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) YANG SAH dan berdaftar.  

NGO-NGO ini memupuk kerjasama untuk mengatur sebuah majlis bagi mendesak pilihanraya yang adil dan telus. 
Mereka melakukan usaha ini setelah usaha mereka berunding dengan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) gagal.       

Apakah kerjasama Bersih ini memerlukan pendaftaran rasmi di  negara ini? Tentunya tidak, jika keluhuran undang-undang dan semangat Perlembagaan didokong oleh pihak berkuasa.

Anehnya, kerajaan tidak pun merungut mengenai  mengenai status Bersih sebelum ini, walhal Bersih 2.0 dilancarkan pada 10 November 2010 dan hanya terdiri daripada ahli-ahli dari golongan masyarakat madani. 

SPR pula bebas mengadakan mesyuarat dengan Bersih sebelum ini sungguhpun hasilnya tidak ke mana.
Hanya apabila Bersih mula mengatur perhimpunan aman,  yang kemudiannya disokong sepenuhnya oleh parti pembangkang, kerajaan mencengkam pergerakan itu dengan tafsiran  undang-undang yang sempit. 

Najib pula melabelkan Ambiga sebagai musuh Islam hanya kerana membela seorang anak guamnya dalam kes murtad Lina Joy.  

Tiba-tiba daripada sebuah pergerakan masyarakat madani, Bersih digambarkan oleh kerajaan sebagai berhaluan militan dan komunis yang mahu menggulingkan kerajaan menerusi kekerasan. 

Tidak cukup dengan itu,  perhimpunan aman Bersih juga didakwa akan merugikan negara pada kadar RM1 bilion sehari!

Dalam jangka masa singkat dua minggu, rakyat dipertontonkan watak sebenar Perdana Menteri dan Hishamuddin terhadap sistem demokrasi berparlimen, keluhuran undang-undang dan perlembagaan serta institusi Raja Berdaulat. 

Tindakan mereka harus menimbulkan rasa gusar kepada sesiapa sahaja yang mendokong  keadilan, prinsip-prinsip hak asasi manusia serta mahu melihat  institusi-institusi seperti SPR diperkasakan demi manfaat rakyat. 
-tvsnews-

Tiada ulasan: