"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

'Haji Hadi dah banyak kali kecil hati dengan Anwar'

KOTA TINGGI: Pentas Muktamar Pemuda Pas ke-55 yang berlangsung di sini hari ini menjadi medan perwakilan untuk menyatakan sokongan kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Perwakilan dari Pulau Pinang, Muhamad Aiman Shamsul Baharin berkata, ahli Pas telah ditarbiahkan untuk menyatakan kesetiaan kepada pimpinan.

Oleh itu, katanya, adalah tidak wajar sekiranya ahli mengeluarkan kenyataan yang membidas Presiden.

"Ada yang keluarkan kenyataan membabi-buta dan maki hamun Presiden. Adakah ini perangai kita?

"Jika ada yang tidak setuju dengan Presiden, jumpa secara peribadi dengan beliau dan tidak perlu buat surat terbuka. Atau jadikan muktamar sebagai medan lontar pandangan, bukannya di Facebook," katanya ketika membahaskan ucapan dasar Ketua Pemuda Pas.

Sementara itu, perwakilan Kelantan, Nor Azarizan mempersoalkan sikap segelintir ahli yang dilihat lebih menyokong Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berbanding Abdul Hadi.

"Ada yang marah apabila Abdul Hadi buat keputusan yang dianggap bersifat peribadi. Siapa kita nak pertikaikan Abdul Hadi yang selama ini pertahankan Anwar?

"Sebenarnya Abdul Hadi dah banyak kecil hati dengan Anwar yang umum beberapa perkara yang tidak mendapat konsesus PR. Jadi reaksi yang dibuat Abdul Hadi adalah hasil tindakan rakan PR sendiri," katanya.

Manakala, perwakilan Terengganu, Hishamuddin Abdul Karim mempertikaikan politik budiman yang digagaskan Ketua Pemuda Pas, Suhaizan Kaiat yang dilihat hanya diamalkan untuk menjaga hubungan kepimpinan dalam PR tetapi tidak diamalkan kepada Abdul Hadi.

"Terbukti apabila Ketua Pemuda kita budiman tetapi Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) langsung tidak budiman. Apabila dipertemukan dengan Presiden, dia mengeluarkan kata-kata nista yang mengguris hati kita.

"Kita juga minta Ketua Pemuda untuk melihat ke depan dalam kita berfikir mengenai budiman ini sedangkan kita tidak berbudiman dengan Presiden kita sendiri. Saya ikuti perbahasan sejak awal dan menunggu kenyataan Ketua Pemuda menyatakan sokongan padu kepada Presiden Pas secara rasmi," katanya.
-sinarharian-

Tiada ulasan: