"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Larangan pamer gambar YDP Agong dan PM hanya satu gurauan?

SITI NUR ZAWANI MISCON

Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH) Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah menganggap surat pekeliling yang membenarkan hanya empat gambar rasmi digantung pada pejabat kerajaan sebagai satu jenaka dari kerajaan Kelantan.

Wan Rahim ketika dihubungi berkata surat pekeliling yang tersebar masih tidak dapat dipastikan kesahihannya kerana ia mungkin satu gurauan.

Katanya ia berikutan surat tersebut dikeluarkan pada 1 April yang berkait rapat dengan musim ‘April Fool’.

“Mengikut budaya masyarakat Inggeris, 1 April sebagai tarikh yang tidak boleh dipercayai.

“Jadi kalau saya jadi Setiausaha Kerajaan Negeri, saya akan buat surat pada 31 Mac atau 2 April. Apabila mereka mengeluarkan kenyataan pada 1 April, saya anggap ia sebagai lucu.

“Mungkin mereka ingin bergurau dengan rakyat. Tapi kalau cerita sebenarnya, saya tidak pastilah. Tapi bagi pendapat saya, saya masih meraikan surat itu sebagai April Fool dari kerajaan negeri itu,” katanya.

Semalam, surat yang bertarikh 1 April 2019 – menyatakan gambar yang diizin digantung ialah Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V; Tengku Mahkota Kelantan, Sultan Ismail Petra Yahya Petra dan Menteri Besar Kelantan.

“Hanya gambar-gambar sebagaimana berikut yang boleh dipamerkan di semua pejabat kerajaan negeri dan persekutuan di Kelantan, manakala gambar-gambar selain itu adalah dilarang sama sekali dipamerkan,” kata surat tersebut.

Jika surat itu sahih dan kandungannya benar, bermakna tiada mana-mana premis kerajaan negeri atau pusat boleh menaikkan gambar pemimpin lain, termasuk Yang di-Pertuan Agong dan perdana menteri.

Melalui imej yang tersebar itu, surat tersebut dilihat ditandatangani Timbalan Setiausaha Kerajaan Kelantan, Adnan Hussin.

Beliau turut menafikan kenyataan tersebut berkait dengan mana-mana isu politik di Malaysia.

Tiada ulasan: