"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Sekretariat Anti Fitnah ditubuhkan banteras fitnah

NURUL HIDAYAH HAMID

ALOR SETAR - Sekretariat Anti Fitnah (SAF) ditubuhkan bagi membanteras sikap dan amalan fitnah yang kian menjadi gejala dalam hidup masyarakat masa kini.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, sekretariat itu melibatkan beberapa pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO) termasuklah Mapim, Sukarelawan Rakyat Aman (SUARA), Inisiatif Madani Rakyat Darul Aman (IMRAN) dan Tabayyun Media Network.

Menurutnya, sekretariat ini diwujudkan kerana budaya fitnah dibimbangi kian berleluasa sehingga memberi kesan kepada pentadbiran negara dan proses pembangunan negara.

"Budaya fitnah juga dikhuatiri telah menjalar sehingga menjejaskan kemuliaan agama apabila berita palsu disebar dengan sengaja.

"Fitnah dan maklumat palsu memberi kesan besar dalam masyarakat hingga boleh mencetuskan ketegangan, kekeliruan, prasangka, porak-peranda kezaliman dan permusuhan,"katanya.

Beliau berkata demikian selepas pelancaran SAF dan Deklarasi Darul Aman bersempena Seminar Membangun Masyarakat Berbudaya Tabayyun di sebuah hotel dekat sini pada Ahad.

Hadir sama, Pengerusi SUARA, Datuk Hadzir Md Zain dan Pengarah IMRAN, Dr Abdul Rahman Ahmad.

Dalam pada itu, Mohd Azmi berkata, kes saman di mahkamah juga semakin kerap terjadi terutama dalam kalangan ahli politik berikutan kenyataan yang dilontar kepada umum secara lisan mahupun tulisan melalui media.

Tiada ulasan: