"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Bekas Menteri Pas tunjuk jahil isu beras tempatan

HarapanDaily.com

AHMAD MURSI

Ustaz Pas, Idris Ahmad komen di Faceboook: “Beras tempatan 65%. Beras import 35%. Tiba2 beras tempatan tdk ada. Luar tabi’i betullah.”

Ini satu contoh bekas Menteri ‘Batu’ yang Pas pernah lahirkan. Bahaya jadi Menteri apabila asas ekonomi “supply and demand” pun tak boleh faham.

Sebelum ni ada juga bekas menteri sign kelulusan kontrak berbilion-bilion tapi tak tau apa yang disign. Percaya pada pegawai.

Saya beri analogi mudah saja untuk Naib Presiden Pas ni faham. Bagi canggih nanti tak faham.

Ada 100 Walaun dan 65 WalaunTit. Jika semua 100 walaun nak kahwin, cukup ke 65 Walauntit tu? Tentulah tidak. Maka kena import 35 isteri non-walauntit. Belum kira kalau Walaun kahwin dua hingga tiga.

Dulu orang Malaysia tak hairan pun beras tempatan ke, beras import ke. Beli saja asal namanya beras. Harga pun beza sikit saja.

Apabila India hentikan eksport beras, harga melonjak naik, tiba-tiba semua rakyat Malaysia cari beras tempatan walhal beras kita boleh cover 65% penduduk saja. Sama macam 65 Walauntit tadi.

Ada yang ‘panic buying’ beli berpuluh kampit. Sama macam walaun yang berpoligami kahwin 2-3-4 tadi.

Itu belum kira yang sorok, seludup, tukar paket. Itu tabi’e pasaran Ustaz. Bukan luar tabi’e macam otak Ustaz yang kena cuci sikit tu.

Intervensi kerajaan Madani

Jadi, apa kerajaan buat? Wajibkan 20% beras tempatan diserah kepada BERNAS, biar kerajaan yang edar. Jadi, boleh elak manipulasi pembekal yang sorok dan seludup ni.

Itulah datangnya 700 tan metrik beras tempatan yang FAMA dan LPP dah mula edar. Walaun pula dok sebar fitnah kata kerajaan sorok. Khawarij genius ni.

Punca segala masalah ni sebab harga terlajak murah RM2.60 sekilogram. Itu yang kacau ekosistem pasaran beras di peringkat pembekal.

Kerajaan kena betulkan sistem kawalan harga dan subsidi supaya sampai terus pada sasaran.

Baik harga beras ikut harga pasaran dunia dan kerajaan bagi subsidi terus kepada rakyat yang layak.

Sekarang ini orang kaya yang dapat jauh berganda-ganda manfaat segala macam subsidi. Itu belum kira pendatang asing yang kuat makan nasi.

Sebab itu Rafizi dan kerajaan dok kalut siapkan sistem Pangkalan Data Utama (PADU). Database lengkap sosioekonomi rakyat. Baru tahu keadaan sebenar rakyat yang layak terima subsidi dan buat subsidi bersasar.

Sepatutnya, Ustaz Idris jadi menteri, jangan makan gaji buta. Hari tu kata konon bagi lima hari je, Pas boleh terbalikkan Malaysia. Akhirnya, apa pun tak buat..

Tiada ulasan: