"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Tangkap dan dakwa Tan Sri Harris Salleh atau memang betul polis melakukan kerja jahat di Sabah

Harakahdaily

LAHAD DATU: Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib menyifatkan pandangan bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Harris Salleh (gambar) sebagai pandangan peribadi.

"Bagi saya itu pandangan peribadi dia kerana semua tindakan kita tidak ada pilih kasih.

"Kita bertujuan untuk membanteras jenayah dan dalam tindakan kita tidak ada pilih bulu, orang Bajau ke orang Sulu ke, kita tidak kira," kata beliau dalam sidang media hari ini.

Sebelum ini, Tan Sri Harris Salleh mendakwa mendapat maklumat bahawa polis menjalankan operasi merampas dan memusnahkan dokumen pengenalan diri yang diberikan kepada masyarakat Suluk di negeri itu.

Laporan portal berita Daily Express menyebut, Harris mengutus surat kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein agar menghentikan operasi ke atas masyarakat Suluk di Lahad Datu dan Semporna itu.

Menurut laporan itu, Harris mendakwa diminta berbuat demikian oleh beberapa orang pemimpin masyarakat tersebut.

"Pemimpin Suluk ini melaporkan bahawa polis mengambil kad pengenalan mereka dan dokumen IMM3 (orang Suluk) dan memusnahkannya.

“Ini tidak wajar bagi pasukan polis Malaysia. Perbuatan ini bertentangan dengan apa jua tamadun yang diketahui, mahupun dari segi agama, undang-undang dan dasar kerajaan Malaysia,” katanya seperti dipetik dalam laporan itu.

Harris dalam laporan itu juga berkata, polis tidak berkuasa untuk memusnahkan apa-apa dokumen kerajaan persekutuan.

“Mereka hanya boleh berbuat demikian selepas mendapat pengesahan daripada Jabatan Pendaftaran Negara,” katanya lagi.

Tiada ulasan: