"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Harga sekerap naik, tanda PRU makin hampir?

MUHAMMAD SANUSI MD NOR
JIKA harga sekerap naik, itu alamat besar pilihan raya semakin hampir. Sudah jadi trend politik Malaysia, BN akan guna apa saja hasil mahsul negara untuk membeli undi, dalam pilihan raya kecil apatah lagi pilihan raya umum.

Dana IPG RM200 juta yang dighaibkan, dana khas RM194 juta yang 'diselinap' menjadi kecil penerimanya, boleh digunakan untuk menampung belanja untuk menaikkan sementara harga sekerap sehingga selesai pilihan raya.

Pada harga pasaran semasa cuplump (sekerap) RM2.50 sekilo, dana itu boleh digunakan untuk menampung harga RM3 sekilo sehingga selesai Pilihan Raya Umum ke-14.

Orang motong akan merasa lega bukan kepalang, boleh hilang derita yang ditanggung bertahun-tahun. kenaikan harga sekerap boleh dilakukan kerana sesuatu yang berharga ditangan orang motong mahu disambar...UNDI! Ia boleh dibeli sekali lagi?

Orang BN akan berkata, apa la hang ni, dasar pembangkang... naik harga pun tak kena, turun harga pun hang bising. Kita beri alasan...

Menaikkan harga sekerap tidak boleh ambil kira masa nak piliha raya saja, kemudian menjunam semula, derita lagi. Orang motong tidak membeli beras dan anak-anak mereka tak ke sekolah menjelang pilihan raya saja. Sakit demam orang motong tak tentu hari. Ramai yang terlantar sekarang ini pun.

Undi orang motong tak boleh dijual beli begitu. Tanggungjawab kerajaan dengan amanah rakyat terpikul setiap detik, bukan bermusim. Kerajaan jenis apa kalau hanya buat baik untuk menagih balasan menjelang pilihan raya? Gaji semua menteri itu kan dibayar tiap-tiap bulan sepanjang tahun?

Berikan peruntukkan RM1.6 bilion dalam bajet negara 2017, ia boleh menstabilkan harga sekerap pada kadar cukup makan, persekolahan dan perubatan sepanjang tahun. Langkah ini lebih mulia dan beramanah. Orang motong lega, kerajaan ada maruah.

Tiada ulasan: