"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

130 ORANG KELUAR BARISAN MASUK BULATAN DI MALAM BULAN MENGAMBANG

  Pada PR ke-10 (1999) hampir berlaku keganasan jika tidak kerana campurtangan pihak POLIS Klang apabila petugas PAS dihalang memasang poster di kawasan ini oleh puak UMNO. Malah tidak dibenarkan sebarang gerak kerja pilihanraya diadakan. Tiada satu poster atau benderapun yang mampu bertahan di tiang lampu jalan sebelum disabit atau dibuang.


Satu kain rentang raksaksa digantung pada pintu masuk kawasan ini yang tertera tulisan

"Bulan menumpang cahaya matahari, PAS menumpang belas ehsan Barisan Nasional"


Pada PR ke-11 (2004) para petugas PAS hanya mampu menaikkan beberapa bendera dan penduduk kawasan ini masih dalam ketakutan untuk menyokong PAS dek kerana ugutan pemimpin UMNO yang akan menyenaraihitamkan sesiapa yang menyokong PAS. Mereka diugut akan dihalau keluar dari kampung atau tidak akan menerima sijil TOL (temporary occupation of land) untuk tanah tapak rumah yang telah mereka diami hampir 20 tahun.

Pada tahun 2008, seperti yang umum maklum, satu tsunami politik telah melanda Malaysia dan kawasan ini yang juga berhampiran dengan pantai Selat Melaka tidak terkecuali dari dilanda tsunami.

Mulai tanggal 8hb Mac 2008, tempat yang disebut sebagai kubu kuat dan benteng UMNO kini dengan izin ALlah telah dapat ditembusi dengan tertubuhnya satu demi satu cawangan PAS. Tempat yang dimaksudkan itu tidak lain dan tidak bukan ialah Kampung Sungai Sireh Tambahan Pelabuhan Klang yang diwartakan oleh SPR sebagai kawasan Parlimen Kapar dan di bawah DUN Selat Klang. Esok lusa mungkin bertukar kawasan jika ada proses pensempadanan semula oleh SPR untuk tujuan politik pihak tertentu.

Dengan izin ALlah pada malam bersejarah tanggal 8hb Februari 2009, beberapa hari selepas berlakunya peristiwa gerhana matahari, satu majlis yang sederhana bagi tujuan penyerahan borang seramai 130 orang ahli baru telah disempurnakan di Dewan Orang Ramai Sg Sireh Tambahan. Pada malam itu, dewan telah dibanjiri penduduk sehingga ada yang melempah ke luar.

PAS kawasan Kapar telah diwakili oleh Tn Hj Kamaluddin Johari selaku Timbalan YDP Pas Kapar menggantikan Dr Hj Rani Othman. Satu jawatankuasa penaja telah ditubuhkan bagi tujuan membentuk satu cawangan PAS. Turut serta ialah wakil PKR Selat Klang serta akhbar Harakah.

                                                                                                                                                                                                                                   http://drhalimahali.blogspot.com/

1 ulasan:

EQUILIBRIUM berkata...

apa? penduduk hanya diber tol 20 tahun? patut le amno marah pakatan bagi 999 kat perak.

memang dasar amno. kalau tak ugut depa tak kena sokong. jadi org kg yg takut terus menyokong amno.