"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ditahan cuba jual ikan paus sebesar lori (Gambar)


Ikan sebesar lori itu menarik perhatian orang ramai.
FUJIAN - CHINA. Seorang nelayan ditahan selepas cuba menjual spesies ikan paus terancam sebesar lori selepas perbuatannya memotong ikan berkenaan di sebuah tempat letak kereta hotel tular.

Perbuatan lelaki yang membawa ikan paus berkenaan di belakang sebuah lori turut menarik perhatian orang ramai di bandar Sansha yang kemudiannya membuat laporan kepada pihak berkuasa, lapor Chinanews.com.

Nelayan tersebut cuba menjual ikan paus yang berukuran beberapa meter panjang kepada sebuah restoran sebuah hotel, namun kakitangan hotel berkenaan enggan membelinya kerana ikan berkenaan berbau dan beracun.

Video tular yang dimuat naik di Pear Video menunjukkan lelaki berkenan dirakam memotong haiwan itu kepada potongan kecil di tempat letak kereta.

Pihak berkuasa perlindungan alam sekitar Fujian mengesahkan kejadian itu selepas menghantar pasukan ke Sansha untuk siasatan.

Ikan paus adalah spesies terancam dilindungi oleh undang-undang Cina dan antarabangsa.

Sebagai ikan hidup terbesar di dunia, ikan berkenaan boleh mencapai panjang lebih daripada 12 meter dengan berat lebih daripada 10 tan.
-sinarharian

Tiada ulasan: