"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Polis siasat perarakan kematian guna helikopter, kuda

Muhammad Zulsyamini Sufian Suri

bhnews@bh.com.my

IPOH: Polis sedang menyiasat perarakan yang diiringi khidmat helikopter dan kuda di sekitar pekan Ipoh dipercayai membabitkan kematian seorang pemilik kedai pakaian tradisional India tertua di sini semalam.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid, berkata satu laporan polis telah dibuat dan siasatan sedang dijalankan bagi mengenal pasti sekiranya wujud sebarang kesalahan dan sama ada mereka mempunyai permit mengadakan perarakan.

Beliau berkata tindakan sewajarnya akan diambil berdasarkan laporan diterima berhubung kejadian yang turut tular di laman media sosial memaparkan rakaman video sebuah helikopter terbang rendah dan menaburkan bunga mengiringi perarakan itu.

"Kalau ikutkan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN), memang perarakan tidak dibenarkan khasnya perarakan membabitkan kematian... yang pasti memang ada pelanggaran SOP.

"Keduanya, adakan mereka mendapat kebenaran daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) untuk terbang rendah kerana kita tengok daripada video tular itu, ia (helikopter) terbang terlampau rendah. Jadi kita akan siasat dari pelbagai sudut untuk lihat ada atau tidak sebarang kesalahan yang wujud," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media Pelancaran OP Cegah Jenayah Khas Polis Kontinjen Perak di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perak, di sini, malam tadi.

Video tular berdurasi 30 saat tular memaparkan upacara perarakan kereta yang diiringi beberapa individu menunggang kuda selain kehadiran helikopter yang terbang rendah.

Sementara itu, Mior Faridalathrash berkata pihaknya mengekalkan momentum penurunan indeks kadar jenayah membabitkan penurunan sebanyak 468 indeks apabila 2,576 indeks dicatatkan antara 1 Januari sehingga 26 November tahun ini berbanding 3,044 untuk tempoh sama tahun lalu.

Gambar dari klip video berdurasi 30 saat yang tular di Facebook memaparkan perarakan pengkebumian jenazah di Little India, pagi semalam, yang menggunakan helikopter dalam keadaan berlegar (hover) rendah seperti video tular di media sosial. Foto/ Video Tular

Gambar dari klip video berdurasi 30 saat yang tular di Facebook memaparkan perarakan pengkebumian jenazah di Little India, pagi semalam, yang menggunakan helikopter dalam keadaan berlegar (hover) rendah seperti video tular di media sosial. Foto/ Video Tular

Tiada ulasan: