"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kempen 1 juta tandatangan untuk Akta Pemulihan Demokrasi

Pakatan Rakyat bercadang untuk melancarkan kempen untuk mengumpul satu juta tandatangan untuk Akta Pemulihan Demokrasi yang akan diserahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Dalam konvensyen keduanya di Kepala Batas hari ini, Pakatan berkata ia akan melancarkan kempen tersebut pada 1 Januari sehingga akhir Februari tahun depan untuk mengumpul tandatangan tersebut.

Dalam satu deklarasi yang diedarkan kepada media pagi ini, Pakatan berkata, ia menyedari perlunya untuk menyelamatkan negara ini.

Sambil mengikrarkan taat setia kepada Yang di-Pertuan Agong, rakyat dan negara, Pakatan menegaskan kesediaannya untuk bekerjasama dengan kerajaan BN untuk menggubal akta tersebut, berdasarkan kepada enam isu penting.

Ia mengandungi (1) menghapuskan semua deklarasi darurat (2) memansuhkan semua undang-undang anti-demokratik (3) untuk menghormati perjanjian untuk membentuk Malaysia bersama-sama dengan Sabah dan Sarawak (4) menjamin integriti pilihanraya umum (5) mengembalikan pilihanraya kerajaan tempatan, dan (6) mewujudkan kebebasan akhbar.
-malaysiakini-

Tiada ulasan: