"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Kos Sidang Wanita Pertama RM4.5 Juta

SHAH ALAM, 22 DIS: Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang diilham dan dinaungi isteri Perdana Menteri,Rosmah Mansor mencatatkan perbelanjaan kerajaan hampir RM4.5 juta.

Dalam jawapan bertulis di Dewan Negara, Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil mendedahkan perbelanjaan untuk program tiga hari itu sebanyak RM4,498,949.99.

Program melibatkan 15 wanita pertama dariapda seluruh dunia - kebanyakan yang hadir daripada negara-negara Afrika - berlangsung di Kuala Lumpur pada Oktober.

Ekoran penjelasan itu, senator Syed Husin Ali daripada PKR membangkitkan persoalan kewajaran Rosmah dikenali sebagai wanita pertama sedangkan di negara ini, gelaran tersebut hanya dikhaskan untuk Permaisuri Agong.

Dalam sidang media hari ini, Syed Husin yang juga bekas timbalan setiausaha agong mempertikaikan asas peruntukan sebanyak itu diberikan sedangkan tiada peranan oleh Permaisuri Agong.

Terdahulu ahli parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin membangkitkan isu ini pada persidangan Dewan Rakyat.

Beliau melahirkan kegusarannya apabila timbul desas desus, Rosmah telah menggunakan peruntukan Program Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-Kanak (Permata) untuk menganjurkan persidangan Wanita Pertama itu.

Malah tindakan Rosmah yang mengakui dirinya sebagai Wanita Pertama dilihat sebagai satu penghinaan kepada Permaisuri Agong.
-tvsnews-

Tiada ulasan: