"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Naik satu pesawat ke pengkebumian TGNA: Apa percakapan Najib, Tengku Razaleigh di udara?

Mohd Sayuti Omar

Ramai yang tidak tahu Jumaat lepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terbang menghadiri pengebumian Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah. Jarang atau boleh dikatakan tidak ada kesempatan itu sama sekali untuk mereka berdua berada dalam satu pesawat. Walaupun atas kapal terbang itu ada beberapa menteri lain, tetapi ia bolehlah disifatkan penerbangan eksklusif mereka berdua.


Mungkin kejadian ini tidak mendapat perhatian dan sorotan meluas media massa kerana semua orang menumpukan kepada apa yang ada atau berlaku di Pulau Melaka. Media massa mungkin juga tidak sempat menghidu kerana peristiwa pengebumian Nik Aziz itu lebih penting dan bermakna daripada peristiwa lain pada hari itu.

Justeru tidak ada media massa memberi sorotan dan liputan penerbangan bersama mereka itu. Najib dan Tengku Razaleigh boleh disifatkan sebagai anak dengan bapa, atau pun murid dengan guru. Kerana Tengku Razaleigh orang diamanahkan Tun Razak Hussein mendidik dan mengajar Najib bermain politik dan juga berniaga.
Semasa Tengku Razaleigh menjadi pengerusi Petronas, beliau mengambil Najib dan meletakkan Najib menjadi salah seorang pegawai muda di syarikat nasional itu dalam masa sama juga diharap menjadi ahli politik.
Jadi apabila mereka tiba-tiba terbang bersama untuk menziarahi jenazah allahyarham Nik Aziz ia sesuatu mengejutkan. Apakah Tengku Razaleigh tidak mampu untuk menyewa pesawat sendiri untuk ke Kota Baru? Dan bukankah pesawat dinaiki Najib itu pesawat rasmi perdana menteri?

Bagi saya ada maksud lain kenapa mereka berdua terbang bersama. Apa lagi ikut serta ialah Setiausaha Agung Umno Malaysia Datuk Seri Tengku Adnan Mansor dan Datuk Seri Mustapa Mohamed, pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan.

Apakah penerbangan itu bersekali dengan satu mesyuarat ringkas di antara mereka berempat? Khabarnya pada hari mereka ke Kota Baru itu mereka berdua akan mengadakan satu pertemuan di Kuala Lumpur. Pertemuan itu katanya penting untuk masa depan negara dan juga ada kena mengena dengan perkembangan dalam Umno.

Tidak berani untuk dikatakan pertemuan itu atas kehendak Najib yang kini sedang diancam oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Daim Zainuddin. Apakah pertemuan itu bagi membincangkan hal itu dan Tengku Razaleigh diminta membantunya?

Atau penerbangan itu kebetulan saja tanpa dirancang sedemikian rupa dan ia peristiwa biasa?

Dalam pada itu khabarnya yang beria untuk mengajak (menanti) Tengku Razaleigh terbang bersamanya ialah Najib. Penerbangan itu katanya lewat selama hampir setengah jam dan menyebabkan Najib terpaksa menanti Tengku Razaleigh.

Situasi ini memperlihatkan penerbangan ke Kota Baru itu penting sehinggakan Najib sanggup lewat kerana menunggu Tengku Razaleigh.

Agak-agaknya apakah perbincangan dan perbualan antara Najib dengan Tengku Razaleigh selama 45 minit dalam penerbangan ke Kota Baru itu. Juga apakah mereka juga terbang pulang bersama dan memberi 45 minit lagi masa untuk mereka berbincang.

Kalau pun mereka memerihalkan atau mengenangkan allahyarham Nik Aziz masakan ia memakan masa panjang. Ataupun mereka membincangkan soal Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini diringkuk dalam penjara. Pun kalau ia, takkan sampai 45 minit. Atau pun mereka sendiri merumuskan satu formula untuk mengatasi masalah ekonomi negara yang mengecut sekarang ini?

Moleklah kalau Najib mulai nampak kebolehan dan peranan Tengku Razaleigh untuk membantunya dalam menghadapi masalah ekonomi yang dipikul negara kini. Sudah lama ahli Umno bawahan mahu melihat Najib menjalinkan kerjasama atau meminta tunjuk ajar dan khidmat nasihat daripada orang seperti Tengku Razaleigh itu.

Kalau Najib mempunyai nawaitu lebih jauh daripada itu mencari penggantinya, Tengku Razaleigh adalah sosoknya. Pemilihan Tengku Razaleigh boleh menyelesaikan perebutan antara dua kem dalam Umno kini yang cuba mencuri tempat untuk mengganti dan menangkis Najib. 
– msomelayu.blogspot.com

Tiada ulasan: