"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Muktamar PAS ke-63 ‘tak ada class’, kata Zaid Ibrahim

FMT Reporters
PETALING JAYA: Datuk Zaid Ibrahim hari ini menyifatkan mesyuarat agung tahunan pemuda, ulama dan wanita PAS yang berlangsung hari ini sebagai tiada “class”, kerana tidak membawa isu mendesak seperti keselamatan pelajar sekolah tahfiz dan peluang pekerjaan lepasan sekolah Arab.

Bekas menteri undang-undang itu berkata demikian setelah melihat PAS lebih berminat menyerang parti pembangkang lain dan tindakan undang-undang terhadap editor Sarawak Report, Clare Rewcastle Brown.

“PAS tak ada ‘class’. Di muktamar cakap lah pasal sekolah tahfiz, pasal peluang pekerjaan graduan sekolah Arab. Ini cakap (pasal) Amanah, (dan) Claire.

“Saman Claire pun masa di muktamar. Ini untuk impak maksimum,” katanya di Twitternya.

Keselamatan para pelajar sekolah tahfiz menjadi perbualan orang ramai selepas kematian Mohamad Thaqif Amin Gaddafi, 11, 2.06 petang semalam, seminggu selepas dimasukkan ke hospital selepas didakwa dipukul pembantu warden sekolah tahfiznya.

Jumaat lepas, doktor terpaksa memotong kaki Thaqif dalam usaha menghalang jangkitan merebak ke tisu dan sel darah dalam tubuh. Beliau juga dijadualkan untuk menjalani pembedahan memotong tangan kanan.

Pembantu warden itu ditahan Sabtu lepas dan direman sementara menunggu siasatan diselesaikan, yang diklasifikasikan semula daripada kes dera kepada kes bunuh, menurut polis.

Hari ini, Setiausaha Agung PAS Datuk Takiyuddin Hassan berkata Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang memfailkan saman fitnah terhadap Clare di Mahkamah Tinggi London 21 April lepas.

Takiyuddin berkata, PAS menuntut ganti rugi “besar”, tetap enggan mendedahkan jumlahnya. Parti itu turut memohon injunksi terhadap artikel bertajuk “As Najib Denies All Over 1MDB, Let’s Not Forget His Many Other Criminal Connections – COMMENT”.

Tiada ulasan: