"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Nak sihat? Cuba makan popcorn

FMT Reporters
Macam pelikkan bila menggalakkan anda untuk cuba mengambil bertih jagung (popcorn) sebagai snek untuk kekal sihat?
Turunkan berat badan

Jangan salah faham, tidak dimaksudkan popcorn yang dibeli sebelum memasuki panggung wayang.

Makanan tersebut telah disalut dengan karamel dan perasa tambahan menjadikan kalorinya setinggi 1,000.

Pada tahun 2009, Center for Science in the Public Interest telah mendapati bahawa set kombo bertih jagung dan air berkarbonat bersaiz medium yang sering dijual di kiosk panggung wayang mempunyai 1,610 kalori.

Ia juga mempunyai 60g kandungan lemak tepu bersamaan dengan jumlah rekomendasi pengambilan lemak untuk tempoh 3 hari.

Secara terang-terangan, bertih jagung ini tidak sesuai untuk dimakan jika anda ingin menurunkan berat badan.

Bagaimanapun, bertih jagung mentah (air popped popcorn) hanya mengandungi 31 kalori secawan.

Ia merupakan snek yang mengandungi jumlah kalori terendah berbanding dengan snek-snek yang lain.

Tambahan pula, 15 kalori bertih jagung mentah ini mempunyai kapasiti kekenyangan yang sama dengan 150 kalori keropok kentang.

Namun, kunci kepada kejayaan untuk menurunkan berat badan bergantung kepada disiplin diri dalam mengehadkan pengambilan makanan meskipun ia sihat, seperti bertih jagung ini.

Jika diambil pada jumlah yang banyak, ia tetap menggemukkan.

Tinggi serat

Bertih jagung mentah diperbuat daripada bijian yang tidak diproses, bermaksud ia mengandungi kandungan serat yang tinggi.

Serat merupakan mineral yang tidak boleh diserap oleh tubuh namun ia memberikan beberapa kesan baik terhadap fisiologi badan.

Serat boleh mengurangkan tahap penyerapan glukosa di usus kecil bagi memberikan kestabilan rembesan insulin seterusnya boleh menyumbang kepada penurunan berat badan.

Ia juga melancarkan pergerakan najis melalui usus besar dan memainkan peranan penting dalam menghindari kanser usus yang sedang menular kini.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Joe Vinson, walaupun bijirin sarapan seperti oat sering dipasarkan sebagai bahan makanan bijirin tulen, namun ia tidak mengandungi peratusan bijirin setinggi bertih jagung mentah.

Kandungan seratnya dapat mengekalkan tahap kekenyangan individu untuk jangka masa yang lama dan ia dapat memberikan kesan positif terhadap sistem penghadaman individu.

Komponen antioksidan

Polyphenol merupakan molekul antioksidan yang terkandung di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

Ia dapat menurunkan tahap keradangan di dalam badan dan sering dikaitkan dengan kelanjutan usia.

Namun, kebaikan antioksidan ini hanya boleh dinikmati pada kadar minimum memandangkan buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kandungan air yang tinggi.

Bertih jagung juga mempunyai molekul antioksidan ini.

Malah, ia mempunyai kandungan polyphenol yang sangat pekat memandangkan kandungan airnya yang sedikit (4%).

Semangkuk bertih jagung mempunyai jumlah polyphenol yang lebih tinggi daripada mana-mana buah-buahan atau sayur-sayuran, namun adakah kita boleh mengabaikannya di dalam diet?

Jawapannya tidak kerana bijian ini kaya dengan vitamin yang merupakan komponen penting dalam diet setiap individu.

Namun, jika dilihat pada kandungan polyphenol di dalamnya, ia boleh menghindarkan anda daripada mendapat penyakit kardiovaskular dan kanser memandangkan polyphenol mempunyai sifat antiradang.

Pemakanan seimbang adalah kunci kepada kelanjutan usia.

Bertih jagung mentah mempunyai kebaikan yang pelbagai.

Jika anda ingin mengambil snek ketika menonton televisyen, bertih jagung mentah merupakan pilihan terbaik.

Artikel ini diterbitkan di hellodoktor.com dan disemak Dr Duyen Le. Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Tiada ulasan: