"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Isteri bukan Islam dapat hak jaga tiga anak mualaf

Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini menyerahkan hak penjagaan tiga orang anak dalam kes melibatkan seorang mualaf, kepada ibu mereka yang bukan beragama Islam.
Peguam defe
indra gandhi 170409 01nden, Mohammad Faizal Che Yusof, bagaimanapun, akan memfailkan permohonan menangguhkan pelaksanaan penghakiman tersebut petang ini

Hakim Wan Afrah Wan Ibrahim membenarkan permohonan M Indira Ghandi (
kiri) untuk mendapatkan hak penjagaan anak-anaknya yang didakwa diislamkan oleh suaminya setelah perbicaraan lebih setahun.

Guru tadika itu mendakwa bekas suaminya Muhammad Riduan Abdullah yang dahulunya dikenali sebagai K Pathmanathan mengislamkan anak mereka pada April 2009 apabila dia memeluk Islam.

Dia kemudian mendapatkan perintah daripada Mahkamah Syariah bagi mendapatkan hak penjagaan untuk ketiga-tiga anak itu.

Anak sulung pasangan itu, Ummu Salamah, 13 dan anak kedua mereka, Abu Bakar, 12, kini tinggal bersama Indira di Ipoh.

indira gandhi children custody case 110310 ipoh high courtAnak ketiga mereka pula Ummu Habibah, 2 tinggal, bersama Mohd Ridzuan di Kota Bharu, Kelantan.

Pada 22 Januari lalu, Wan Afrah menangguhkan keputusannya selepas meluangkan masa bersama kanak-kanak itu kira-kira 10 minit dalam kamarnya.

Wan Afrah dilaporkan berkata beliau hanya mahu bercakap sendiri dengan semua anak berkenaan untuk memastikan beliau membuat keputusan yang tepat.

Bagaimanapun Mohd Riduan tidak membawa anak bongsu mereka ke mahkamah seperti yang diarahkan.

-malaysiakini-

Tiada ulasan: