"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

"Perang" Ramli - Musa bakal meletus lagi?

Tok Pijat

Datuk Ramli Yusuff akhirnya mencapai "kemenangan'[ramli+yusof.jpg] setelah berjuang hampir 2 tahun setengah. Beliau di bebaskan oleh Mahkamah Syesyen Kuala Lumpur dari tuduhan kegagalan isytihar asetnya.

Kes Datuk Ramli ini dilihat sebagai siri "peperangan" melawan IGP Musa dalam kepimpinan PDRM. Lebih-lebih lagi apabila Datuk Ramli adalah orang ketiga dalam hieraki kepimpinan PDRM yang boleh menggugat IGP Musa.

Apabila Datuk Ramli mula "mengusik" orang Musa yang terlibat dengan aktiviti kongsi gelap iaitu Goh Cheng Poh @ Tengku" , maka bermulalah "api peperangan" antara orang nombor satu dengan orang nombor tiga PDRM.

Dengan bebasnya Datuk Ramli, nampaknya tidur IGP Musa dan AG Gani kembali "tidak lena". AG Gani dilihat berkerjasama dengan IGP Musa apabila Jabatan Peguam Negara tidak mengeluarkan adffidavit yang menyebabkan Datuk Ramli terpaksa menggunakan khidmat peguam luar, Rosli Dahlan.

Kalau kita menngamati kes ini, ianya sama seperti kes Anwar. Anwar disabitkan kes liwat oleh PM Najib. Manakala Datuk Yusuff dengan kes rasuah. Matlamatnya untuk halang kekuasaan digugat.

Najib dan Musa serta Gani berganding bahu bersatu untuk halang Anwar menduduki Putrajaya. Ini kerana jika Anwar berjaya menduduki Putrajaya bermakna 1001 skandal mereka bertiga akan "dilondeh" kepada rakyat.

Datuk Ramli Yusuff pernah menjawat Ketua Polis Terengganu semasa era pemerintahan PAS. Semasa di Terengganu hubungan beliau dan PDRM dengan Kerajaan Negeri amat mesra dan mendapat kerjasama.

Tiada ulasan: