"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Istana rakam takziah pada mangsa tembak

Mohd Nor Yahya
KOTA BHARU, 1 Mei
: Kejadian kes tembak terhadap seorang kakitangan Istana Kelantan, Ramli Mohd pada jam 12.25 tengah malam tadi mendapat perhatian serius daripada Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra Ibni Sultan Ismail Petra.

Baginda telah menitahkan agar Ketua Polis Kelantan memberi tumpuan untuk menyiasat segera kes itu secara terperinci dan menyeluruh.

Titah tersebut dibaca oleh Pengelola Istana Diraja Datuk Abdul Halim Hamad di sidang media hari ini.

Menurut Datuk Halim, mangsa adalah merupakan seorang yang berjawatan sebagai Pengawal Keselamatan di Istana Mahkota dan Istana Negeri.

Semasa kejadian, beliau baru habis bertugas dan ia berlaku di Kampung Sungai Nyior, Palekbang di kampung mangsa.

Mangsa yang berusia 50 tahun itu telah berkhidmat di istana selama 17 tahun dan merupakan seorang yang penuh dedikasi semasa bertugas, dilantik secara kontrak dengan istana.

Sebelum ini, beliau merupakan bekas tentera dan berkhidmat selama 15 tahun dan penuh berpengalaman telah diberi tugas sebagai pengawal keselamatan bagi keluarga diraja serta membantu tugas-tugas pengawal peribadi yang lain.

Datuk Halim juga berkata mangsa kini sedang dirawat di Wad Unit Kawalan Rapi (ICU) Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu dan dalam keadaan serius yang ditembak di dada dan peluru masih lagi berada dalam badan mangsa.

“Saya difahamkan semasa kejadian, mangsa tidak mempunyai apa-apa senjata termasuk senjata api,” katanya lagi.

Tiada ulasan: