"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Peluk Anjing : Maafkan Saya - Adira

Khairul Faizi

Salam perjuangan, Saya tidak berapa kenal dengan penyanyi yang bernama Adira AF8 tetapi kontroversi yang diciptanya dengan tersiarnya gambar Adira memeluk seekor anjing telah menimbulkan kontroversi.


Saya petik jawapan Adira mengapa beliau memeluk anjing tersebut yang dimiliki oleh ibu mertua kepada kakaknya yang berbangsa Cina di Sabah yang saya baca daripada laman sesawang mstar online.

“Saya sedar tindakan bergambar dengan anjing itu salah dan boleh mengundang fitnah. Tapi saya peluk anjing itu ketika ia dalam keadaan kering dan sudah pun menyamak selepas itu.
“Saya memeluknya kerana terlalu geram melihat kecomelan binatang itu. Memang ia haram di sisi Islam tapi anjing juga makhluk Tuhan,” katanya.

Simpati saya kepada Adira yang sedar dalam keadaan tidak sedar ataupun mungkin sebaliknya. Cukup cetek pengetahuan Adira tentang hukum sehinggakan beliau menafsirkan hukum mengikut akalnya sahaja.

Jawapan Adira yang bercelaru juga sudah cukup membayangkan betapa celarunya Adira dalam perkara ini.

Sama-sama kita bantu Adira dalam hal ini, menghentam tindakan beliau tidak banyak membantu beliau untuk kenal Islam dengan lebih dekat.

Wassalam.

Khairul Faizi bin Ahmad Kamil

1 ulasan:

Bukan ZUL kulim berkata...

Aku rasa pegang anjing dlm keadaan kering bukan masalah utama.Yang penting dia "sertu" selepas pegang iaitu dengan 1 kali air tanah,7 kali air mutlak...
TAPI kenapa kita terlepas pandang yg biasa kita lihat tp kita rasa tak apa2.... Berpegang tangan dgn yg bukan MUHRIM lebih besar dosanya drpd pegang anjing...
KENAPA yg pegang tangan ni kita tak perbesar2 kan...sebab kita sudah GET USED ka???? INI LAGI BESAR punya masalah sebenarnya...