"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Valentine: Nazri Aziz hina Majlis Fatwa?

Jaringan Profesional Muslim
Jaringan Profesional Muslim (Muslim Profesional Network) memandang serius kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz sebagaimana yang disiarkan dalam New Straits Times, bertarikh 13 Februari di halaman 9 yang menyatakan, “What is wrong with celebrating Valentine’s Day? Can a one-day event cause the moral values of Malaysians to go down…?” ("Apa salahnya merayakan Hari Valentine? Bolehkan acara satu hari itu menyebabkan nilai-nilai moral rakyat Malaysia jatuh ...? ") adalah satu kenyataan yang menghina hukum Islam dan Majlis Fatwa Kebangsaan yang telah mewartakan akan haramnya Sambutan Hari Valentine tersebut bagi umat Islam sebagaimana muzakarahnya bagi kali ke-71 pada 22-24 Nov 2005 yang lalu (rujuk laman rasmi Bahagian Pengurusan Fatwa Jakim).

Bagaimanakah seorang menteri Islam boleh menghalalkan suatu hukum yang haram semata-mata sambutannya hanya sehari? Kalau begitu, bolehkah umat Islam meninggalkan solat sehari? atau minum arak sehari? Atau berzina sehari?

Malah Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menjaga hal ehwal agama meminta semua Jabatan Agama Islam Negeri menguatkuasakan tindakan yang perlu diambil terhadap pasangan Islam bukan mahram pada Hari Kekasih yang akan disambut itu (rujuk Bernama, 13 Feb).

Beliau tidak seharusnya begitu terburu-buru membuat kenyataan semata-mata untuk kepentingan politik bagi menarik sokongan penganut agama Kristian, kerana kenyataan itu hanya akan menjejaskan akidahnya dan mengelirukan umat Islam yang tidak mengetahui hukum yang sebenar.

Kita tidak seharusnya mencampur-adukkan amalan agama lain dengan Islam. Bukankah Islam sangat menjaga kehormatan penganutnya dengan melarang pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram dan mempunyai definisi sendiri terhadap maksud kekasih?

Malaysia telahpun berada dalam keadaan 'tenat' untuk mengawal kesan dari gejala pergaulan bebas.

Laporan rasmi dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menunjukkan, terdapat 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008. Ini bermakna secara purata, 2,500 kes anak luar nikah direkodkan pada setiap bulan atau 83.3 kes pada setiap hari.

Jika diunjurkan lagi, satu kes pendaftaran anak luar nikah berlaku dalam setiap 17 minit 17 saat! Apakah ini berita yang baik untuk generasi Malaysia akan datang? Apakah ini yang harus dihasilkan dari gejala kekasih di luar pernikahan?

Sebagai jaringan profesional yang prihatin dengan masa depan umat, Jaringan Profesional Muslim (Muslim Profesional Network) sangat kecewa dengan peningkatan kes-kes anak luar nikah ini dan sangat mengalu-alukan sebarang usaha pencegahan, penggubalan undang-undang dan penguatkuasaannya bagi mencegah pergaulan bebas termasuk mencegah penganjuran program yang mendorong kepada pergaulan bebas seperti Sambutan Hari Valentine ini.

Justeru itu, kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz itu sangat mengecewakan, mempersendakan Islam dan Majlis Fatwa sendiri. Oleh itu Jaringan Profesional Muslim (Muslim Professionals Network) menggesa agar beliau menarik balik kenyataannya dan segera bertaubat bagi menyelamatkan aqidahnya.

Dr Wan Shah Jihan Wan Din
Sulaiman Ahklakan
Dr Ghazali Hasbullah

Muslim Profesional Network adalah sebuah jaringan professional muslim bagi membela Islam dari sudut professional.

Tiada ulasan: