"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Tindakan Nazir Menggoyang Lagi Kedudukan Najib

Shahbudin Husin
Minggu ini merupakan minggu yang menyesakkan nafas Najib selaku Presiden UMNO dan Perdana Menteri. Bermula dengan berita pertemuan beberapa Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak dengan Tengku Razaleigh Hamzah berikutan rasa tidak puas hati mereka terhadap layanan Najib Razak dari segi pengagihan kerusi kabinet, ia kemudian bertambah marak dengan tindakan adik Najib, Nazir yang menyokong kecaman CEO Air Asia X, Azran Osman Rani terhadap Utusan yang didakwanya mengamalkkan sikap perkauman dalam pemberitaannya.

Sebelum itu pula panas seketika dengan isu sama jawatan Presiden dan Timbalan Presiden UMNO wajar dipertandingkan atau tidak. Sementara golongan pengampu dan pembodek terus menyarankan agar Najib dikekalkan, beberapa pemimpin lain pula menunjukkan keterbukaannya. Antaranya Hishammuddin dan Adnan Yaakob yang tidak bersetuju sekatan pertandingan dilakukan.

Arus di bawah atau di peringkat akar umbi pula jelas mahukan adanya pertandingan kerana 146,500 yang diumumkan sebagai kelompok yang boleh memilih kepimpinan UMNO kali ini sudah tidak sabar lagi berbuat demikian.

Muhyiddin yang disebut-sebut bakal mencabar Najib selaku Presiden UMNO pula, masih lagi bermain dengan teka-teki. Di sebalik Daim dan Zainuddin Maidin, dua bekas menteri yang dilihat mula menyerang Najib berikutan keputusan buruk PRU 13 dan Mahathir yang tiba-tiba menulis dalam blognya mengenai perbezaan UMNO dulu dan sekarang serta mendedahkan pelbagai keburukan UMNO yang dilihatnya sedang berleluasa, Muhyiddin pula menyatakan akan menyatakan pendirian politiknya sama ada bertanding atau tidak, di waktu yang sesuai nanti.

Walaupun Muhyiddin dilihat cuba mengambil jalan tengah ketika ini, tetapi ia dalam masa yang sama terus meresahkan Najib. Ia memberi gambaran bahawa Muhyiddin mungkin bertanding mencabarnya dalam pemilihan nanti. Jika Muhyiddin sekadar mahu mempertahankan jawatannya saja, sudah tentu beliau berterus sekarang ini. Sikap Muhyiddin itu membayangkan keinginann yang lebih untuk bertanding berbanding mengekalkan jawatannya.

Di dalam UMNO sekarang ini, dua pencabar yang disebut-sebut bakal bertanding jawatan Presiden UMNO dalam pemilihan hujung tahun ini ialah Muhyiddin dan Tengku Razaleigh. Keinginan ahli UMNO dan Ahli- Ahli Parlimen juga terarah kepada keduanya.

Tengku Razaleigh diinginkan kerana pengalaman, kewibawaan dan peribadinya yang bersih. Kesediaan beberapa Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak meluahkan perasaan terhadapnya adalah gambaran keyakinan yang tinggi terhadapnya. Di dalam UMNO pula sokongan dan minat ramai terhadapnya masih boleh dirasakan getarnya. Muhyiddin pula kerana beliau sekarang merupakan orang nombor 2 dalam parti dan kerajaan dan biasanya kedudukan itu memang terdedah kepada penonjolan untuk menjadi orang nombor 1 pula.

Dalam isu yang melibatkan Nazir, adik Najib ini, nama Ku Li tidak dapat dipisahkan daripadanya. Nazir bermula dengan Bank Of Commerce yang kemudian menelan Bank Bumiputra, lalu menjadi CIMB Bank. Kariernya bergerak seiring dengan peningkatan kerjaya politik Najib.

Tetapi Bank Of Commerce asalnya adalah Ban Chiang Bank yang dipunyai oleh seorang tauke daripada Sarawak. Bank itu kemudian dibeli oleh Tengku Razaleigh dan atas permintaan Tun Razak, ia kemudian menjadi milik UMNO dengan diletakkan dibawah Fleet Group. Selepas UMNO haram, ia bertukar nama menjadi Bank Of Commerce.

Bank Bumiputra pula adalah bank yang ditubuhkan oleh Tun Razak berdasarkan kehendak Kongres Ekonomi Bumiputera yang yang pertama dan Tengku Razaleigh adalah pengasas serta penerajunya yang pertama.

Dengan memahami bagaimana Nazir boleh berada di kedudukannya sekarang yang asasnya adalah sebagai bank untuk menjaga kepentingan orang-orang Melayu dan dilaporkan memperolehi pendapatan bulanan RM1.2 juta, tentulah sukar bagi sesiapa juga menerima sikapnya yang seperti kacang lupakan kulit itu.

Muhyiddin pula, walaupun masih dilihat berteka-teki sama ada mahu bertanding atau tidak, tetapi terus menunjukkan sikap perbezaannya dengan Najib. Sementara Najib dilihat terus dengan sikap lembut dan mahu menagih sokongan pengundi Cina, Muhyiddin pula baru-baru ini menegaskan bahawa kerajaan akan memberi perhatian yang lebih kepada kelompok yang telah menyokong BN dalam pilihanraya lalu.

Tidak diragui lagi, sasaran keutamaan Muhyiddin ialah orang-orang Melayu dan Bumiputera di Sabah dan Sarawak. Ini jelas berbeza dengan sikap dan pendirian Najib yang memuja pelakon Michelle Yeoh dengan memberinya gelaran Tan Sri serta melantiknya sebagai mentor program 1M4U walaupun seruannya dalam kempen untuk BN ternyata gagal.

Dan tindakan adiknya, Nazir yang kini CEO CIMB Bank menyokong Azran dalam isu serangannya terhadap Utusan dan dakwaan perkauman, jelas menggambarkan keterbukaan dan semangat Kemelayuan yang sedang cuba dibawa oleh kedua-dua anak Tun Razak itu.

Sikapnya yang ditunjukkan Nazir ini, lebih-lebih lagi menjelang pemilihan UMNO tentunya memberi ruang kepada pertikaian yang lebih meluas terhadap kepimpinan Najib. Isu Nazir akan terus dijadikan modal untuk menyerangnya.

Hari ini, Zainuddin Maidin sekali lagi muncul menyerang Nazir dan mengaitkannya dengan Najib. Blogger dan pengendali laman sosial pro UMNO juga turut menyerang Nazir berikutan sikapnya itu. Selepas ini pastinya lebih ramai lagi yang berbuat demikian atas tujuan mempertahankan semangat Melayu mereka serta menempelak Nazir yang lupa diri itu.

Dalam masa yang sama, kedudukan Najib akan terus digoncang oleh isu Nazir ini dan pertandingan untuk jawatan Presiden UMNO mungkin tidak boleh dielakkan lagi. Menukar Najib sudah menjadi suatu kemestian kerana UMNO memerlukan pemimpin yang mempunyai semangat Melayu tulin sebagai penerajunya

Tiada ulasan: