"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Lelaki Cina Bagi Tazkirah Ramadhan di Masjid Al Falah,

Malam semalam sempat dengar tazkirah daripada Ann Wan Seng di Masjid Al -Falah , seksyen 25 Shah Alam. Ann Wan Seng seorang aktivis sosial, pendakwah dan juga seorang penulis yang aktif menulis buku . Hampir 30 buku sudah dihasilkannya.

Beliau seorang Cina Muslim yang memeluk Islam hampir 14 tahun yang lalu. Beliau berkata ,"Nak panggil saya muallaf pun tak pa, tapi di Selangor lebih daripada 5 tahun dah tak layak dipanggil muallaf, jangan panggil saya Cina kafir sudahlah."

Antara lain dalam kuliah beliau berkata Islam bukan kepunyaan mutlak orang Melayu, Cina , India atau lain-lain bangsa atas muka bumi ini tapi Islam diturunkan diturunkan oleh Allah SWT kepada seluruh umat manusia yang berada atas muka bumi ini.

Ketika mengulas isu
ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching yang masuk ke dalam surau yang timbulkan kontroversi, Ann Wan Seng berkata , bukan senang orang Cina yang bukan Islam nak hampiri masjid, sekarang bila Teo masuk surau menandakan orang bukan Islam sudah boleh terima Islam. Teo juga sudah minta maaf atas isu yang timbul dan beliau jahil dalam hal ehwal Islam . Yang peliknya kenapa orang Islam terus 'bantai' Teo yang jahil sepatutnya bukan kita dakwa beliau kita berdakwah kepada beliau.

Kata Ann Wan Seng lagi kalau orang bukan Islam tak boleh masuk surau dan masjid bagaimana pula dengan masjid-masjid lain yang boleh dilawati dan dibenarkan masuk kedalam masjid?Nabi Muhammad SAW yang dikasihi buka kota Madinah perkara pertama yang dilakukan Nabi ialah bina masjid supaya jadi tempat untuk semua urusan kehidupan. Ann Wan Seng juga mendakwa orang Cina paling ramai memeluk Islam berbanding kaum lain di Malaysia. Beliau juga berkata pernah memasuki perkampungan orang Asli dan ada orang asli yang berkata, " Saya 5 kali masuk Islam 6 kali masuk Kristian!"

Mengapa umat Islam besarkan perkara yang remeh temeh sedangkan isu murtad yang berlaku di kalangan umat Islam amat membimbangkan yang dah mencecah suku juta . Tidak ada agenda besar pihak berkuasa untuk menangani gejala murtad secara bersungguh-sungguh walaupun Malaysia ada 14 mufti satu jumlah yang paling banyak dalam dunia sedangkan negara lain satu negara satu mufti saja.

Umat Islam juga menjadi penentang kepada pelaksanaan hukum hudud sedangkan hukum hudud adalah hukum Allah. Umat Islam juga pertikai hukuman yang dijatuhkan Mahkamah Syariah tapi tidak pertikai pesalah syariah yang melakukan maksiat dengan menganggap hukuman mahkamah syariah sebagai zalim dan langgar hak-hak asasi manusia!

Tiada ulasan: