"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

'Datuk Seri' mengaku memberi bantuan kewangan kepada Sultan Sulu

Harakahdaily
(Gambar-gambar pemakluman polis yang mahu mencari 'Datuk Seri' dan gambar Ridzwan bersama para pemimpin Umno sebelum ini)
PULAU PINANG: Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Al-Ehsan, Datuk Seri Muhammad Ridzwan Sulaiman hari ini menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Ampang bagi membantu siasatan berhubung pencerobohan bersenjata di Sabah.

Menurut Bernama, Muhamad Ridzwan yang memakai baju Melayu merah dan berserban, hadir bersama lebih 10 orang kenalannya di balai polis itu pada 11.05 pagi tadi.

Muhammad Ridzwan sebelum ini dinamakan oleh polis sebagai orang yang sangat dikehendaki untuk membantu siasatan polis dalam kes pencerobohan Lahad Datu.

Media sosial pula hari ini menyiarkan hubungan 'Datuk Seri' ini dengan para pemimpin Umno termasuk Presidennya, Datuk Seri Najib Razak.

Ridwan hari ini mengaku memberikan bantuan kewangan kepada Sultan Sulu.

Bercakap kepada pemberita sebelum menyerah diri kepada pihak polis, Muhammad Ridzwan mengaku memberi bantuan kewangan kepada Sultan Sulu, Jolo, selatan Filipina iaitu Sultan Muedzul Lail Tan Kiram yang pernah ditemuinya pada 15 dan 16 September tahun lalu.

Beliau bagaimanapun menafikan bahawa Jamalul Kiram, yang dipercayai menjadi dalang pencerobohan di Sabah, adalah Sultan Sulu.

"Saya tidak kenal pun Jamalul Kiram," katanya.

Muhammad Ridzwan menyerah diri hari ini berikutan kenyataan Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib semalam yang memintanya menyerah diri dengan segera di mana-mana balai polis berhampiran.

Hamza berkata Muhammad Ridzwan, yang tidak terlibat dengan pengganas bersenjata dari selatan Filipina, boleh membantu pihak polis dalam siasatan mengenai kes pencerobohan di Lahad Datu pada 12 Februari lepas.

Tiada ulasan: