"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Batalkan GST atau hilang undi, kata Dr Mahathir

Terpulang kepada rakyat untuk memberitahu kerajaan mereka tidak akan dipilih semula sebagai parti pemerintah jika lebih banyak cukai dikenakan, kata bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, hari ini.

Merujuk kepada pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) bulan depan, Dr Mahathir berkata jika kenaikan harga ubat-ubatan membebankan rakyat, mereka harus memaklumkannya kepada kerajaan.

"Ia adalah hak rakyat untuk bertindak balas. Jika ini beban kepada mereka, mereka boleh memberitahu kerajaan... 'jangan tambah apa-apa cukai lagi'," katanya pada sidang media di Serdang, hari ini.

"Jika anda mengenakan cukai, kita tidak akan undi anda lagi", katanya.

Bekas perdana menteri yang lantang itu berkata demikian mengulas kenyataan tidak semua ubat-ubatan, termasuk yang penting, akan dikecualikan daripada GST.

"Hanya ubat-ubatan di bawah National Essential Drug List saja tidak dikenakan cukai," katanya.

Beliau berkata, tidak dapat dielakkan di mana kos penjagaan kesihatan akan meningkat dengan GST yang akan dikenakan ke atas "semua perkara".

Pengamal perubatan menyuarakan kebimbangan mengenainya sebelum ini dengan Persekutuan Persatuan Perubatan Swasta mengatakan senarai ubat-ubatan di bawah NEDL meningkat terhadap rawatan susulan penyakit kritikal dan komplikasinya.

Laporan lain turut menyatakan hingga kini, hanya 320 ubat-ubatan mempunyai kadar cukai sifar yang mewakili 13% daripada jumlah keseluruhan 43,000 ubat berdaftar.

Dr Mahathir yang juga bekas doktor, turut menyatakan ia adalah satu "keajaiban" kepada Putrajaya bagi membiayai perubatan percuma di hospital kerajaan memandangkan kos yang semakin meningkat.

"Ketika saya menjadi perdana menteri, kami bimbang bagaimana membiayai perubatan percuma yang diberikan kepada rakyat Malaysia.

"Pada zaman British ketika saya masih menjadi doktor, ia adalah 1% sebotol campuran ubat batuk. Jadi kerajaan tidak menghabiskan terlalu banyak wang. Tetapi kos perubatan sudah naik.

"Bagaimana kerajaan masih boleh mengekalkan rawatan perubatan percuma adalah sesuatu yang ajaib," katanya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir berkata, walaupun terdapat cadangan untuk memperkenalkan sistem insurans namun idea itu yang tidak mengambil kira kepada "Rakyat Malaysia tidak suka untuk membayar apa-apa".

"Terdapat pelbagai cadangan untuk kita memiliki insurans kesihatan. Tetapi rakyat Malaysia tidak suka untuk membayar apa-apa.

"Selagi kita tidak meminta mereka membayar rawatan mereka, saya fikir kita lakukan dengan baik," katanya selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian di antara Universiti Perdana dan Universiti California, San Diego (UCSD) untuk program perubatan dan penyelidikannya.

Dalam ucapannya kepada pelajar-pelajar perubatan di universiti itu, Dr Mahathir menyatakan rakyat kini cukup kaya untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta yang "mengenakan sebarang jumlah yang mereka suka".

"Ketika saya menjadi pengamal perubatan swasta, saya hanya mengenakan RM3 untuk rawatan dan RM5 dengan suntikan.

"Saya hanya mengenakan bayaran RM3. Adakah itu sangat mahal? Saya tidak begitu kaya pada masa itu. Tetapi saya mampu lakukannya.

"Oleh sebab itulah saya lebih memberi tumpuan kepada politik. Berbanding dengan apa yang saya lakukan sebagai pengamal perubatan swasta, gaji saya sebagai perdana menteri besar. Saya fikir kerajaan murah hati untuk memberikan jumlah yang besar kepada bekas doktor untuk melakukan sesuatu yang beliau tidak lakukan," katanya sambil mendapat tepukan gemuruh.

Bekas perdana menteri itu berkata, kepentingan kerjasama antara Universiti Perdana dan UCSD diharap dapat menyumbang kepada pembangunan penjagaan kesihatan negara.

"Kita perlu tahu prosedur yang dijalankan di negara lain. Tidak kira berapa banyak yang kita tahu tentang sesuatu, sentiasa ada sesuatu yang lain yang kita tidak tahu.

"Kita tidak boleh mendakwa kita mengetahui segala-galanya. Itulah sebabnya kita perlu bekerjasama dengan orang lain yang pakar dalam penyakit lain. Saya pasti ia akan menyumbang lebih kepada penjagaan kesihatan di negara ini," katanya.

Dr Mahathir juga menekankan kepentingan pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris di sekolah bagi membantu bidang perubatan bersaing dengan dunia luar.

"Saya sentiasa merasakan kita perlu belajar sains dalam bahasa Inggeris walaupun saya seorang negarawan yang mahu mempromosikan bahasa kebangsaan," katanya.

"Tetapi untuk tujuan praktikal, kita perlu mendapatkan arahan mencukupi dalam bahasa Inggeris supaya kita boleh memahami penemuan baru, kertas penyelidikan baru dalam bidang perubatan yang tidak terdapat dalam bahasa kebangsaan tetapi hanya bahasa Inggeris," katanya.

Pada 2003, Dr Mahathir yang ketika itu perdana menteri memperkenalkan semula pengajaran kedua-dua mata pelajaran berkenaan dalam bahasa Inggeris bagi menangani penguasaan kemerosotan bahasa di kalangan pelajar Malaysia.

Bagaimanapun, keputusan itu berubah pada 2009 oleh Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin selepas enam tahun Dr Mahathir bersara daripada politik.

Tiada ulasan: