"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Barangkali mereka ini murid yang terlalu pintar

Shahbudin Husin
Masih ramai yang bercakap tentang Himpunan Solidariti menyokong Datuk Seri Najib Razak berkaitan 1MDB yang dihadiri seramai 153 Ketua Umno Bahagian pada Ahad lalu.

Selain ketidakhadiran beberapa Ketua Bahagian termasuk Tan Sri Muhyiddin Yassin, Datuk Seri Mukhriz Mahathir serta ramai yang lain dan mengapa perdana menteri menggunakan pintu belakang yang terus menjadi bualan, hasil pertemuan itu yang mengatakan mereka berpuas hati dengan penjelasan mengenai 1MDB juga menjadi topik perbualan yang berterusan.

Pada mulanya tiada yang berasa hairan atau terkejut bila dilaporkan semua ketua bahagian yang hadir berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan PM dalam pertemuan itu.

Rata-rata mengatakan kerana tujuan pertemuan itu ialah untuk menyatakan sokongan kepada Najib itu, maka kenyataan yang mengatakan mereka berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan adalah sesuatu yang wajar dan normal.

Memandangkan mereka berpuas hati dengan penjelasan PM, tentunya ramai yang beranggapan, banyak soalan dikemukan dalam pertemuan itu. Biasanya natijah berpuas hati itu hanya muncul setelah semua soalan atau keraguan mengenai 1MDB mendapat penjelasan yang meyakinkan daripada Najib.

Tetapi apabila diketahui pertemuan dengan PM itu hanyalah berbentuk sehala saja di mana hanya PM yang bercakap dan tiada sesiapa di kalangan ketua bahagian yang menanyakan soalan, ramai yang melihatnya sebagai sesuatu yang pelik.

Bagaimana mereka boleh berpuas hati jika sekadar mendengar saja PM bercakap?

Apakah ketua bahagian menelan bulat-bulat semua penjelasan PM tanpa terdetik sedikit pun mahu meminta penjelasan lebih lanjut?

Adakah penjelasan yang dibuat Najib mencakupi semua aspek yang menjadi percakapan ramai dan sebagaimana yang didedahkan media sebelum ini?

Tidak adakah ketua bahagian yang mahu bertanya seperti mengapa hutang 1MDB terlalu banyak, mengapa pembelian pelaburan dibuat dengan harta tinggi, masih adakah wang Pulau Cayman, benarkah Jho Low "menyonglap banyak wang" sebagaimana yang didedahkan Sarawak Report dan berbagai soalan lagi?

Tidakkah ternampak mustahil penjelasan Najib yang berbentuk sehala itu dengan mudah dapat memuaskan hati semua ketua bahagian yang hadir?

Jika diperhatikan dalam kehidupan seharian misalnya, perkara-perkara berkaitan agama yang berdasarkan Al-Quran yang disampaikan melalui ceramah atau kuliah pun tidak pernah sunyi daripada berbagai soalan atau pertanyaan susulan agar benar-benar puas hati dan tiada lagi keraguan menyelubungi hati.

Secara logiknya, dalam hal berkaitan 1MDB yang lebih kompleks serta dipertikaikan ramai sejak sekian lama, sudah tentulah ia lebih mengundang banyak persoalan yang memerlukan jawapan.

Maka, agak menghairankan bagaimana ketua-ketua Umno bahagian boleh dengan mudah berpuas hati sedangkan penjelasan hanya dilakukan secara sehala saja.

Kalau diumpamakan murid-murid sekolah, barangkali mereka ini sama ada pelajar yang tidak faham apa-apa atau terlalu cerdas fikirannya sehingga mudah saja menerima semua yang disampaikan. 
shahbudindotcom.blogspot.com

Tiada ulasan: