"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

IKLAN Hubungi: gigitankerengga@gmail.com


Pemimpin Pas di atas pokok(?), lebih tahu dari ahli bawahan, kata Nik Amar

MALAYSIA DATELINE
"Pimpinan dengan kita ibarat kita duduk atas tanah, pimpinan di atas pokok. Mana luas pandangan antara duduk di bawah dan di atas," kata Nik Amar tentang Abdul Hadi.

Ahli-ahli Pas diminta mematuhi arahan pimpinan mereka tanpa terlalu banyak soal khasnya arahan dari presiden mereka kerana pemimpin mereka mengetahui lebih dari mereka.

Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, kedudukan antara pimpinan dan penyokong jauh berbeza terutama dalam aspek pemikiran dan pandangan ibarat seorang duduk di atas tanah berbanding pemimpin duduk di atas pokok.

“Pimpinan dengan kita ibarat kita duduk atas tanah, pimpinan di atas pokok. Mana luas pandangan antara duduk di bawah dan di atas?,” kata beliau yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan, sebagaimana dilaporkan oleh Malaysiakini.

“Mudah saja, kita yang duduk di bawah ini kita nampak apa yang ada di depan mata. Tapi kalau ada hutan, di sebaliknya tidak tak tahu ada apa. Kita nampak hutan saja, tapi bila pimpinan duduk atas, dia boleh nampak ada yang ada di sebalik hutan.

“Sebab itu kalau dia kata (suruh) lari, kita jangan buat tolol persoal kenapa nak hungga (lari), dimakan harimau kita nanti. Sebab itu bila dia kata lari, terus lari tak payah banyak soal. Selepas itu baru intai semula,” kata Mohd Amar.

“Di situ bezanya, sebab itu kita kena taruh kepercayaan kepada pimpinan. Kita tengok hutan tapi kita tak nampak harimau, kita tak nampak orang tengah buang air. Tetapi presiden duduk di atas dia nampak.

“Sebab itu kalau dia kata (suruh) lari, kita jangan buat tolol persoal kenapa nak hungga (lari), dimakan harimau kita nanti. Sebab itu bila dia kata lari, terus lari tak payah banyak soal. Selepas itu baru intai semula,” kata Mohd Amar ketika berucap merasmikan Mesuarat Agung Tahunan Ke-58 PAS Kawasan Tanah Merah, Kelantan, semalam.

Kata beliau, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi adalah seorang pemimpin berpengetahuan luas dan mempunyai banyak maklumat yang kadang-kala tidak terfikir orang orang lain.

“Ambo (saya) sebab duduk di Pas pusat banyak tahun. Hubungan ambo dengan presiden mungkin lebih (rapat) berbanding tuan-puan yang duduk dalam kawasan.

“Bila kita duduk dengan dia bertahun-tahun dalam Pas pusat, kita boleh faham, kita boleh nampak presiden kita ini nombor satu,” katanya sebagaimana dilaporkan oleh media itu.

Malah Mohd Amar menegaskan bahawa Hadi yang juga anggota parlimen Marang itu seorang yang sentiasa mementingkan Islam dalam membuat sebarang keputusan parti.

“Dia ini betul-betul kepentingannya maslahah Islamiyah, itu nombor satu. Presiden kita ini pula maklumatnya banyak, ambo berani kata tok guru presiden maklumatnya tentang politik negara, tentang keselamatan negara dan macam-macam. Seolah-olah dia ini perdana menteri.

“Maklumat hak ada dengan dia, kita kadang-kadang hairan, bila dia cakap satu per satu. Kita tak terfikir maklumat itu ada. Itu kita kena tahu.

“Kita di bawah tak tahu, tapi ambo duduk di pusat ambo tahu. Bila duduk dalam mesyuarat dalam perbincangan dengan dia, kita nampak,” katanya.Berita penuh https://malaysiadateline.com/pemimpin-pas-di-atas-pokok-lebih-tahu-dari-ahli-bawahan-kata-nik-amar/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Tiada ulasan: