"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Akta tak benarkan pegawai polis bersara, letak jawatan semasa darurat, kata peguam Pejuang

FMT Reporters

PETALING JAYA: Kumpulan peguam dalam parti baharu Dr Mahathir Mohamad, Pejuang, mengingatkan kerajaan bahawa Akta Polis tidak membenarkan pegawai polis bersara atau letak jawatan semasa darurat.

Kumpulan yang menggelar diri mereka Peguam Pejuang itu berkata demikian selepas tersebar satu rakaman audio dikatakan mirip Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainudin, yang antara lain membualkan mengenai kenaikan pangkat dan pertukaran jawatan dalam polis.

Seksyen 15 Akta Polis menyatakan tiada seorang pun pegawai polis boleh bersara atau meletak jawatan daripada pasukan semasa darurat berkuatkuasa, melainkan jika ia disyorkan ketua polis negara.

“Tafsiran pegawai polis ini merangkumi keseluruhan anggota pasukan keselamatan tersebut…malah jawatan KPN juga mesti dilindungi apabila kerajaan ini sendiri yang memilih darurat buat masa ini,” kata Peguam Pejuang dalam kenyataan.

Kumpulan itu berkata peruntukan undang-undang tersebut jelas memerlukan khidmat ketua polis negara dan pegawai lain diteruskan, “tambahan dengan isu kartel dalaman yang mengancam gerak kerja pasukan polis.”

Tiada ulasan: