"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Jumlah kompaun keluarga Neelofa, peniaga burger cetus kemarahan

FMT Reporters

Rata-rata warganet tidak k berpuas hati dengan jumlah kompaun diterima Neelofa dan keluarga berbanding yang diterima peniaga burger, seperti dilaporkan semalam.

PETALING JAYA: Bekas perdana menteri, Najib Razak berkata kadar kompaun yang dikenakan kepada Neelofa serta keluarga dan seorang peniaga burger baru-baru ini, boleh mencetuskan kemarahan rakyat.

Beliau berkata, rakyat yang kini sudah tidak berpuas hati dengan cara kerajaan mengawal Covid-19 dan darurat sehingga perjalanan merentas negeri untuk Hari Raya masih tidak dibenarkan, akan mudah mempertikaikan isu kompaun itu.

“Jumlah denda RM60,000 dikeluarkan kerajaan pada Neelofa dan keluarganya sebab langgar SOP hanya akan mengundang kemarahan.

“Ramai tengah kemurungan sebab kerajaan tidak berjaya kawal Covid dengan darurat dan akibatnya tidak membenarkan orang ramai rentas negeri untuk balik Raya.

“Kemarahan juga bertambah setelah berita peniaga burger dikompaun RM50,000 terkeluar semalam,” katanya di Facebook hari ini.

Justeru, dalam hantarannya Najib meminta agar kerajaan menyelaraskan kadar kompuan tersebut.

Dalam pada itu, rata-rata warganet meluahkan rasa tidak puas hati berkenaan jumlah kompuan diterima Neelofa dan keluarga berbanding yang diterima peniaga burger itu.

Seorang pengguna Twitter dikenali sebagai @ColinJoshuaa menulis: “RM60,000 Neelofa dan keluarga, tapi seorang peniaga burger kena bayar kompaunnya sendiri sebanyak RM50,000.”

Sementara itu, seorang lagi pengguna menulis di Twitter, @LimSiChing pula menulis: Jual burger sampai pukul 11pm bukan jenayah. Neelofa, suami dan keluarga patut bayar lebih dari RM60,000 kompaun.

Tiada ulasan: