"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

RCI: Untuk adil, rehatkan Menteri KDN, KPN, pengganti ketika Hamzah perlu disiasat

MALAYSIA DATELINE

Bekas Timbalan Menteri Undang-undang mencadangkan agar Datuk Seri Hamzah Zainudin, Tan Sri Hamid Bador dan Datuk Seri Acryl Sani Abdullah direhatkan buat sementara sehingga siasatan ke atas mereka selesaikan dijalankan.

Cadangan ini dibuat oleh Mohamed Hanipa Maidin dalam satu kenyataannya ekoran pendedahan Ketua Polis Negara (KPN) tentang campur tangan Hamzah dalam urusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang kini sedang tular ke dalam semua media sosial di Malaysia.

Hatta video kenyataan Hamid Bador itu kini menjadi video yang paling popular di kalangan pengguna media sosial. Tiga video utama bahkan keseluruhan rakaman video yang berkaitan dengan kenyataan itu telah menjadi video utama yang dikongsikan oleh para netizen.

“Pada hemat saya, memandangkan dakwaan dan tuduhan yang dibuat oleh Tan Sri KPN itu adalah satu tuduhan yang amat serius, maka adalah wajar dan munasabah untuk tuduhan seserius tersebut disiasat.

“Justeru itu, bagi saya, untuk membolehkan sebuah siasatan yang adil, profesional, berintegriti dan bebas dapat dilakukan oleh pihak polis, maka adalah amat wajar YB Menteri KDN perlu diminta untuk di”rehatkan” sehingga tamatnya proses penyiasatan tersebut.

“Sudah tentu tidak salah juga untuk meminta Tan Sri KPN dan bakal penggantinya untuk turut “direhatkan” agar proses siasatan tersebut dapat dilakukan dengan telus dan lancar,” kata Ahli Parlimen Sepang itu dalam kenyataannya.

Media melaporkan bahawa Tan Sri Ketua Polis Negara ( KPN) telah mendedahkan beberapa tindakan Hamzah yang didakwa cuba campurtangan ke atas pasukan uniform tersebut.

Untuk berlaku adil kepada Menteri berkenaan, kata Hanipa, apa yang didedahkan oleh KPN tersebut , masih berstatus hanya sekadar suatu tuduhan atau dakwaan lagi di peringkat ini.

“Ya, berdasarkan prinsip kedaulatan undang-undang atau the rule of law, adalah tidak wajar untuk mana mana pihak terus melompat dan membuat kesimpulan bahawa beliau adalah dikira bersalah, sebenci dan semeluat mana pun seseorang itu ke atas YB Menteri berkenaan,” kata Hanipa.

Katanya, dalam siatem yang ada sekarang ini, sudah tentu pihak polis yang perlu dan bertanggungjawab untuk menyiasat.

Persoalannya, kata Hanipa, bagaimanakah pihak polis yang berada di bawah tanggungjawab dan kawal selia KDN boleh mampu melakukan siasatan yang benar benar bebas, profesional dan tidak diragui ke atas seorang Menteri KDN yang mana institusi polis tersebut sendiri adalah di bawah kawal selia kementerian beliau.

-------------------

Umno pula gesa tubuh RCI siasat dakwaan Hamid Bador

MALAYSIA DATELINE

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi menggesa satu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan bagi menyiasat segala dakwaan terbuka yang dibuat oleh Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador semalam.

Katanya, RCI perlu ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan tersebut kerana PDRM adalah agensi penguatkuasa paling penting dan kritikal untuk negara.

“TS Hamid Bador membuat dakwaan terbuka. Dia tuduh Hamzah Zainuddin campur tangan kenaikan pangkat dan pertukaran pegawai yang bermasalah.

“Dia juga buat banyak tuduhan lain. Termasuk isu katak yang dikaitkan dengan rasuah.

“Hamzah Zainuddin pula tidak menafikan audio mirip suara beliau adalah tulen. Isu pokok yang perlu diselesaikan ialah tuduhan IGP dan butiran dalam audio tersebut,” kata beliau menerusi Facebooknya.

Puad juga berkata, siasatan itu mesti didokong kuat oleh pegawai yang profesional dan berintegriti barulah keadilan dan keselamatan terjamin.

Bagaimanapun, Hamid Bador yang mendakwa Suruhanjaya Pasukan Polis (SPP) yang dipengerusikan Hamzah dicemari oleh unsur politik, maka kredibiliti PDRM turut tercemar.

“Apa maksud Hamid Bador, “Bahaya sekarang ini. Dia (Hamzah) bawa mesin pengorek buat jalan baru ke?”

Apa yang bahaya? Segerakan RCI. Segerakan sidang parlimen,” desak beliau.

Semalam, Hamid Bador mendedahkan wujudnya kepincangan apabila Menteri Dalam Negeri, Hamzah Zainudin, menyalahgunakan kedudukannya untuk campurtangan dalam urusan polis.di dalam pasukan PDRM.

Hamid juga membayangkan SPP yang dipengerusikan Hamzah dicemari “unsur politik”.

Sebelum itu, Hamzah mengumumkan Hamid akan bersara 3 Mei sebagai Ketua Polis Negara dan jawatan itu akan diambil alih oleh timbalannya, Acryl Sani Abdullah Sani.

Tiada ulasan: