"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

‘Berkawan lama dengan ulama parti ana pun tak berjaya ubah apa-apa’

FAZLI RADZI

Kehadiran Najib Razak di Batu Caves sempena Thaipusam semalam dilihat mengundang reaksi orang ramai dengan rata-ratanya menganggap bekas Perdana Menteri tidak wajar berbuat demikian.

Dalam masa sama, terdapat juga penyokong Najib yang beragama Islam menyebelahi tindakan Ahli Parlimen Pekan itu.

Najib dalam hantaran di Facebook rasminya memberitahu beliau akan cuba memenuhi undangan komuniti beragama Hindu itu setiap kali sambutan Thaipusam.

“Setiap tahun saya akan cuba meluangkan sedikit masa ke Batu Caves, memenuhi jemputan pemimpin-pemimpin masyarakat India,” katanya.

Walau bagaimanapun, ramai warganet tidak bersetuju bahkan sedih melihat tindakan Najib yang telah melakukan hal sama sejak beberapa tahun lalu.

“Amat sedih apabila melihat pemimpin Islam menyambut hari keagamaan kaum lain. Cukuplah wakilkan pada MIC ataupun apa-apa parti yang berkaitan dengan kaum India.

“Tidak perlu pun DSN (Datuk Seri Najib) terlibat didalamnya. Allahul mustaan (Hanya Allah yang dimohon pertolongan-Nya),” luah Huzaifah Hadis.

Pendapat sama turut dibangkitkan Nour Al-Haq Shahrir yang berkata, “Akidah tidak boleh digadai untuk meraih populariti. Sekadar teguran ikhlas daripada saya.”

Malah, ada pengguna Facebook yang berpendapat tiada hasil pun berbaik dengan Pas selain menganggap kecaman tentunya lebih dahsyat jika Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) yang berbuat demikian.

“Berkawan lama dengan ulama parti ana pun tak berjaya ubah apa-apa,” sindir Ana Tahu manakala Mohd Shairul Arif pula menulis, “Kalau DSAI pakai macam ini dah berbakul-bakul kena maki.”

Tiada ulasan: