"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Ismail Sabri: Mungkin PRU15 lebih awal

FMT Reporters

PETALING JAYA: Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum ke-15 (PRU15) diadakan lebih awal iaitu sebelum Julai 2023.

Ismail yang juga naib presiden Umno berkata, paling lewat PRU15 boleh diadakan pada Julai 2023, selepas tamat tarikh akhir penggal pilihan raya umum lalu.

“Tempoh tamat pada Julai, iaitu kira-kira setahun sahaja dari sekarang. Setahun bukanlah jangka masa lama bagi parti politik menghadapi pilihan raya.

“Sebab itu kita kena sentiasa bersedia, itu kalau paling lewat setahun, pilihan raya mungkin diadakan lebih awal dari tarikh akhir penggal.

“Maknanya kalau paling lewat setahun, kalau lebih awal jangka masa itu lebih dekat, sebab itulah saya minta di Bera ini, semua jentera, tak kira Umno atau Barisan Nasional (BN) perlu sentiasa bersiap siaga, kerana akhirnya pilihan raya akan tiba juga,” katanya menurut laporan Harian Metro.

Ismail berkata, persediaan awal perlu bagi mengelakkan keadaan kelam-kabut khususnya jentera BN dalam menghadapi PRU15 kelak.

Khamis lalu, Dr Mahathir Mohamad berpendapat tarikh sesuai diadakan PRU15 ialah sehingga habis penggal iaitu hujung Julai 2023.

Tiada ulasan: