"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PEMIMPIN RASUAH?: Kenali mereka yang dicatat dalam lejar UKSB

story-image

Low Choon Chyuan

Amalan rasuah yang melibatkan ahli politik negara kita terus menerus didedahkan menerusi pelbagai dakwaan di mahkamah.

Sejak akhir-akhir ini, beberapa nama ‘besar’ dikaitkan apabila seorang saksi memberi keterangan semasa perbicaraan rasuah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, berhubung sistem visa luar negara (VLN) di Mahkamah Tinggi di Shah Alam, Selangor.

Lejar rahsia Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB), yang mengandungi nama kod dan butiran dakwaan pembayaran yang dibuat syarikat itu kepada beberapa individu antara 2014 dan 2018, telah dikemukakan di mahkamah sebagai bahan bukti.

Antara nama lain yang didedahkan termasu Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Keterangan itu menyaksikan pemimpin Pakatan Harapan, Umno dan Bersatu membuat pelbagai kenyataan, dan SPRM membuka kertas siasatan.

Dalam siri Panduankini, kali ini kami akan menjelaskan skandal berkenaan lejar UKSB ini.

Apa yang didedahkan semasa perbicaraan Zahid?

Lejar UKSB mendedahkan beberapa ahli politik yang didakwa menerima bayaran daripada syarikat tersebut. Saksi-saksi yang memberi keterangan termasuklah pengarah UKSB Fadzil Ahmad (saksi ke-14), bekas pengarah Harry Lee (saksi ke-15) dan Wan Quoris Shah Wan Abdul Ghani (saksi ke-16) serta bekas pengurus pentadbirannya David Tan Siong Sun (saksi ke-17).

Bagaimanakah UKSB terlibat?

Syarikat UKSB adalah sebuah syarikat yang menjadi tajuk perbicaraan kes rasuah Zahid, yang melibatkan sistem visa negara.

Ia ditubuhkan pada 2009, berfungsi mengendalikan visa Malaysia untuk warga asing dan VLN (Visa Luar Negara atau Perkhidmatan Visa Asing) yang diluluskan oleh kerajaan sebelum ini dan digunapakai di China, India, Nepal dan Myanmar.

Mahkamah diberitahu bahawa Wan Quoris adalah pemegang saham terbesar, dengan 40 peratus kepentingan dalam syarikat itu, diikuti oleh HRL Capital Sdn Bhd dan Seri Optima Sdn Bhd, masing-masing memegang 20 peratus kepentingan.

Dalam keterangannya, Tan berkata syarikat itu mendapat dana dari Hong Kong untuk membayar Zahid dan dia terpaksa meminta rakan niaga syarikat berkenaan di sana untuk mendapatkan dana tersebut kerana UKSB tidak mempunyai wang yang mencukupi untuk menampung pembayaran.

Bekas pengurus pentadbiran itu memberi keterangan bahawa wang yang digunakan UKSB untuk bayaran bulanan dan bayaran sekali dibuat tidak diambil daripada akaun UKSB.

“Dana dari Hong Kong itu akan disalur ke Malaysia melalui pengurup wang di Kuala Lumpur sebelum diserahkan kepada saya dalam bentuk tunai.

"Selepas menerima tunai itu, saya akan menyimpannya di dalam peti keselamatan terlebih dahulu dan apabila tiba masa untuk membuat penghantaran, saya akan mengeluarkan jumlah yang diperlukan dan memasukkannya ke dalam sampul,” kata Tan kepada mahkamah.

Dia juga berkata dia pernah menghantar beg berisi RM3 juta kepada Zahid di kediaman rasminya, di Seri Satria di Putrajaya.

Apa mengenai lejar rahsia UKSB?

Lejar UKSB direkodkan oleh Tan, yang bertanggungjawab menyediakan wang tunai untuk dihantar kepada Zahid mulai Oktober 2014 hingga Ogos 2018.

“Saya membuat lejar dengan menggunakan Microsoft Excel pada komputer riba peribadi saya. Saya bukan seorang akauntan, jadi lejar itu hanyalah rekod wang yang masuk, ataupun wang yang keluar,” katanya.

Tan berkata, bahawa catatan utama dalam lejar itu adalah jumlah yang tersedia untuk setiap bulan, jumlah yang dikeluarkan dan nama atau kod nama panggilan penerima yang dimaksudkan.

“Individu yang dinamakan dalam lejar itu termasuk menteri, ahli politik dan penjawat awam.

“Selalunya, saya akan masukkan catatan setiap hari tetapi pada hari-hari yang sibuk, saya akan catat pada sehelai kertas terlebih dahulu sebelum memasukkan butiran dalam lejar pada keesokan harinya atau pada hari berikutnya,” katanya.

Tan juga berkata dia menggunakan kod nama kerana bimbang lejar itu mungkin bocor atau jatuh ke tangan orang lain.

Siapa mereka dan apa yang mereka dapat

Ahli politik yang disebut dalam lejar UKSB adalah mereka yang masih bersama Umno atau sudah meninggalkan atau keluar dari parti itu.

Selain Zahid, nama lain yang didedahkan adalah Muhyiddin, yang juga bekas perdana menteri, Khairy, Menteri Pertahanan Kanan Hishammuddin Hussein, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Reezal Merican Naina Merican, Presiden Warisan Shafie Apdal dan bekas menteri luar Anifah Aman.

Ahmad Zahid Hamidi

Walaupun nama penuh Zahid tidak dicatatkan dalam lejar UKSB, kod nama seperti "monster, “young boy”, "yb", "z", "zh" dan "mon" dalam fail merujuk kepada presiden Umno berkenaan, yang ketika itu adalah menteri dalam negeri.

Menurut saksi Wan Quoris, syarikat itu membayar Zahid bermula 2014 hingga 2018 untuk mendapatkan kontrak daripada Kementerian Dalam Negeri.

Lee, bekas pengarah UKSB memberi keterangan bahawa syarikat tersebut membayar S$200,000 sebulan pada 2014 dan bayaran itu meningkat kepada S$520,000 sebulan pada 2017.

Muhyiddin Yassin

Kod nama “TSM” yang direkodkan dalam lejar UKSB merujuk kepada Muhyiddin, yang dilantik sebagai menteri dalam negeri semasa pentadbiran Pakatan Harapan.

Tan memberi keterangan bahawa syarikat itu telah memberikan RM1.3 juta kepada Muhyiddin sebagai bayaran tunai pada 4 Jun, 4 Julai dan 23 Ogos 2018.

Dalam maklum balas segera, Muhyiddin mempertikaikan keterangan itu, dan berkata pada Julai 2018, dia telah menjalani pembedahan kanser serta bercuti selama beberapa bulan.

Khairy Jamaluddin

Mahkamah dimaklumkan bahawa kod nama “KJ”, “Alamak” dan “Bukit Damansara” yang direkodkan dalam lejar UKSB merujuk kepada menteri kesihatan itu.

Wan Quoris dalam keterangannya berkata, bahawa syarikat itu menyumbang sebanyak RM50,000 hingga RM200,000 kepada Khairy semasa dia menjadi menteri belia dan sukan.

Katanya, sumbangan berkenaan disalurkan kepada Umno bahagian Rembau dan tidak diberikan terus kepada Khairy yang juga dikenali sebagai KJ, yang ketika itu adalah timbalan ketua bahagian Rembau.

Sementara itu, Tan turut mengesahkan Khairy dibayar RM3.7 juta seperti yang dicatatkan dalam lejar.

Wan Quoris seterusnya memberi keterangan bahawa Khairy tidak terlibat dalam kes VLN.

Reezal Merican Naina Merican

Walaupun tidak diketahui apakah kod nama Reezal dalam lejar tersebut, laporan forensik daripada SPRM menunjukkan dia telah menerima antara RM200,000 dan RM300,000.

Hishammuddin Hussein

Keterangan mahkamah tidak mendedahkan sebarang kod nama bagi menteri ini.

Bagaimanapun, menurut bekas kakitangan Jabatan Hal Ehwal Imigresen, Djuliana Jamaludin, Hishammuddin telah memberikan kelulusan permohonan UKSB sebagai pengendali perkhidmatan Pusat Sehenti (OSC) di China untuk tempoh konsesi selama tujuh tahun.

Shafie Apdal

Kod nama “MOR” dalam lejar UKSB merujuk kepada Shafie, yang ketika itu merupakan menteri pembangunan luar bandar dan wilayah.

Bagaimanapun, tiada butiran mengenai faedah yang diberikan kepada presiden Warisan itu.

Anifah Aman

Kod nama "FM" dalam lejar merujuk kepada Anifah, yang adalah menteri luar ketika itu. Namanya disebut di mahkamah tanpa sebarang butiran diberikan oleh saksi.

Anifah, adalah Presiden Parti Cinta Malaysia, telah menafikan bahawa dirinya menerima sebarang rasuah dan berkata dia bersedia untuk membantu siasatan.

Kod nama lain yang didedahkan di mahkamah termasuk "bomoh", "KPU", "SUB" dan "AK". Adalah dilaporkan bahawa "KPU" merujuk kepada ketua pengarah manakala "SUB" adalah setiausaha bahagian, manakala "AK" adalah huruf awal untuk Akbar Khan.

Apa pertuduhan terhadap Zahid?

Ahmad Zahid, 69, berdepan 33 pertuduhan menerima rasuah berjumlah SG$13.56 juta daripada UKSB untuk dirinya sebagai menteri dalam negeri bagi menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali perkhidmatan Pusat Sehenti (OSC) di China dan sistem Sistem Visa Luar Negara (VLN) serta untuk mengekalkan perjanjian kontrak untuk membekalkan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh kementerian dalam negeri.

Bagi tujuh lagi pertuduhan, dia didakwa memperoleh untuk dirinya SG$1,150,000, RM3 juta, €15,000 dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama yang mempunyai kaitan rasmi dengan tugas rasminya.

Perbuatan itu didakwa dilakukannya di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights Kajang antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Tiada ulasan: