"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Didakwa mahu serang masjid: Remaja Singapura ditahan ISA

Malaysiakini 

Singapura menahan seorang remaja lelaki 16 tahun bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atas dakwaan merancang untuk menyerang dua buah masjid di republik itu.

Serangan itu didakwa akan dibuat terhadap Masjid Assyafaah dan Masjid Yusof Ishak semasa ulang tahun serangan pengganas di masjid di Christchurch, New Zealand pada 15 Mac, lapor Berita Mediacorp.

Remaja yang ditahan pada Disember lalu itu menjadi tahanan termuda ISA Singapura dan “yang pertama dipengaruhi ideologi pelampau sayap kanan”.

“Remaja itu menjadi radikal sendiri didorong rasa benci terhadap Islam dan cenderung ke arah keganasan,” laporan itu dipetik. 

Laporan itu mendakwa remaja itu membeli jaket ves taktikal daripada sebuah platform atas talian dan meletakkan alat rakaman untuk menyiarkan serangan yang akan dilakukan secara langsung.

Dia juga didakwa meninjau pelbagai pilihan senjata untuk digunakan.

“Dia akhirnya memilih parang parang sebagai senjata,” menurut laporan media rasmi berbahasa Melayu milik pemerintah itu.

“Untuk mempersiap dirinya, remaja itu menonton video-video YouTube dan berasa yakin bahawa dia boleh menusuk tepat pada bahagian pembuluh darah mangsanya dengan mengelar bahagian leher dan dada mangsanya.”

Tiada ulasan: