"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Sambung PKP lepas Covid-19 catat rekod?

Minderjeet Kaur

PETALING JAYA: Adakah perintah kawalan pergerakan akan dilanjutkan minggu depan? Soal bekas timbalan menteri kesihatan, Lee Boon Chye kepada kementerian kesihatan selepas kes positif Covid-19 mencatat rekod tertinggi dengan 5,725 jangkitan hari ini.

Lee berkata, kerajaan perlu memberitahu orang ramai apa yang akan berlaku selepas ini.

PKP dijadual berakhir pada 4 Feb, setelah berkuat kuasa selama tiga minggu. Namun kementerian kesihatan berkata ia mungkin berlanjutan selama empat minggu, sehingga sebelum Tahun Baharu Cina, yang jatuh pada 12 Feb.

Lee memberitahu FMT: “Menjelang esok pihak berwajib sepatutnya memberitahu orang ramai mengenai langkah-langkah selanjutnya, supaya perniagaan dapat membuat rancangan bersempena Tahun Baharu Cina.” Orang ramai perlu tahu sama ada mereka boleh pulang ke kampung halaman, dan adakah restoran boleh menerima tempahan.

“Perniagaan perlu memutuskan apa yang harus dilakukan selanjutnya,” katanya.

Beliau turut menyatakan kekecewaannya terhadap sikap kerajaan yang seolah tidak berperang dengan Covid-19. “Kita sedang berperang dan segala peruntukan sumber yang ada harus diselia dengan sewajarnya,” katanya. “Tetapi apa yang menteri kabinet dan pegawai awam kita buat selama PKP ini?”

Tiada ulasan: