"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Keputusan mesyuarat pimpinan PKR sama ada bersama PAS atau DAP?

Mesyuarat pimpinan PKR masih belum berani buat keputusan sama ada bersama PAS atau DAP
Keputusan tentang pendirian PKR terhadap Pakatan Rakyat sepatutnya dibuat pada mesyuarat mingguan biro politik PKR di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya malam ini seperti yang diumumkan terdahulu oleh Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli. – Gambar fail The Malaysian Insider, 16 Jun, 2015.Keputusan tentang pendirian PKR terhadap Pakatan Rakyat sepatutnya dibuat pada mesyuarat mingguan biro politik PKR di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya malam ini seperti yang diumumkan terdahulu oleh Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli. 
Parti Keadilan Rakyat (PKR) belum membuat sebarang keputusan berhubung gelora yang melanda Pakatan Rakyat (PR) setelah DAP mengumumkan bahawa gabungan pembangkang itu tidak lagi wujud berikutan resolusi Muktamar PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP.

Keputusan tentang perkara itu sepatutnya dibuat pada mesyuarat mingguan biro politik PKR di ibu pejabat parti itu di Petaling Jaya malam ini seperti yang diumumkan terdahulu oleh Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli.

Mesyuarat itu turut dihadiri Presiden PKR, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, anak beliau, Nurul Izzah Anwar, yang juga naib presiden PKR, Rafizi dan beberapa pemimpin lain.

Mesyuarat yang bermula pada 8.30 malam itu dibuat liputan oleh berpuluh pemberita tempatan dan luar negara.
Sehingga 11.45 malam ini, mesyuarat itu belum berakhir.

Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendakwa keputusan Muktamar PAS untuk memutuskan hubungan dengan DAP telah "membunuh" Pakatan Rakyat.

Pakatan Rakyat, pakatan longgar antara DAP, PAS dan PKR, ditubuhkan pada 1 April 2008 selepas pilihan raya umum ke-12.

Awal bulan ini, Muktamar PAS ke-61 meluluskan resolusi agar parti itu memutuskan hubungan dengan DAP setelah DAP secara rasmi memutuskan hubungan dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

DAP memutuskan hubungan dengan Abdul Hadi kerana mendakwa pemimpin PAS itu tidak berbincang dengan anggota Pakatan Rakyat lain mengenai rancangannya untuk melaksanakan hukum hudud di Kelantan.

PAS pula mendakwa para pemimpin DAP menyerang kepimpinan Abdul Hadi dan ini mendorong parti itu memutuskn hubungan dengan DAP.

Lim juga menyebut beberapa peristiwa besar sebelum ini, termasuk krisis Menteri Besar Selangor dan keputusan yang dicapai dalam Majlis Kepimpinan Pakatan Rakyat, yang telah dicabuli Abdul Hadi hingga menyebabkan pakatan itu hampir lumpuh.

Beliau bagaimanapun berkata DAP akan terus bekerjasama dengan PKR dan pihak lain bagi menawan Putrajaya daripada Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.
-malaysianinsider-

Tiada ulasan: