"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Jadi hamba di London: Siti Aishah Dedah Di kurung 40 Tahun (Gambar)

PETALING JAYA: Mangsa perhambaan kumpulan Maoist di London, Siti Aishah Abdul Wahab akhirnya mendedahkan kepada media mengenai pengalamannya hidup dalam kurungan selama 40 tahun dalam sebuah dokumentari di BBC2.

Dokumentari berdurasi sejam itu bertajuk 'The Cult Next Door' yang memaparkan kehidupan kumpulan yang diketuai Aravindan Balakrishnan yang juga dikenali sebagai 'Komrad Bala'.

Balakrishnan yang merupakan ketua ektresmisme komunis Maoist berjaya mempengaruhi anggotanya bahawa dirinya mempunyai kuasa ghaib.

Pada Januari tahun lalu, dia dipenjarakan selama 23 tahun selepas didapati bersalah kerana merogol dua pengikutnya dan mengurung anak kandungnya Katy Morgan-Davies selama lebih tiga dekad sejak dilahirkan.

Siti Aishah berusia 24 tahun semasa tiba di United Kingdom pada 1967 untuk melanjutkan pengajian dengan biasiswa dalam bidang kaji ukur.

Bagaimanapun, dia dipengaruhi kumpulan itu sehingga terputus hubungan dengan keluarganya.

Menerusi dokumentari tersebut, Siti Aishah yang kini berusa 72 tahun mendedahkan bagaimana Balakrishnan membuat tuduhan liar dan membuatkan pengikut mematuhi peraturan peliknya.

Sebagai contoh, mereka tidak dibenarkan berjumpa doktor gigi.

Sebaliknya, katanya, mereka harus membiarkan gigi mereka 'tercabut sendiri' dan tumbuh semula apabila berusia 100 tahun.

Balakrishnan memberitahu bahawa salah seorang anggota, Sian Davies mengandungkan Katy.

Sebaik sahaja Katy dilahirkan, Balakrishnan tidak mendedahkan siapa bapa bayi itu dan menghalang pengikutnya daripada memeluk atau membelai bayi itu walaupun mereka membesarkan Katy.

Siti Aishah menjelaskan bahawa semasa Katy berusia empat tahun, kanak-kanak itu diherdik hanya kerana tidak sengaja membuang air.

"Saya sangat marah mengenainya, saya bagaikan mahu melarikan diri dari rumah itu tetapi saya tidak buat," katanya sambil menambah bahawa dia tidak melarikan diri kerana tidak mempunyai wang dan bimbang akan diusir pulang.

Walaupun dikurung dan didera secara fizikal, Siti Aishah bagaimanapun memberitahu dia gembira tinggal bersama kumpulan itu.

"Saya merasakan setiap hari sangat menarik dan saya tidak pernah bosan. Sentiasa ada sesuatu yang baru untuk dipelajari. Ada sesuatu yang perlu dilakukan.

"Saya tidak dapat bayangkan mempunyai kehidupan lebih baik daripada itu," kata Siti Aishah dalam dokumentari berkenaan.

Tiada ulasan: