"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Bomoh gila seks larikan diri bimbang direjam

MAZAR-I-SHARIF: Seorang lelaki yang didakwa merakamkan dirinya melakukan hubungan seks dengan seorang wanita, melarikan diri selepas video itu menjadi tular.

Tindakan lelaki yang mengaku ulama itu mendorong pemimpin agama mengarahkan dia direjam sehingga mati.

Mullah Rasool, bomoh yang menulis mantera untuk pesakit di kampung di wilayah Faryab, dituduh mengeksploitasi secara seksual dan merogol beberapa wanita yang mendapatkan bantuan daripadanya.
a person standing in front of a building: Gambar rakaman video yang menjadi topik utama perbualan di mana wanita sebahagian besarnya dianggap sebagai warga kelas kedua di Afghanistan. - Foto AFP
© Provided by Media Prima Gambar rakaman video yang menjadi topik utama perbualan di mana wanita sebahagian besarnya dianggap sebagai warga kelas kedua di Afghanistan. - Foto AFP
Rasool, yang nama samarannya Landay, bermakna ‘Si pendek’ dalam bahasa Pashto, didakwa menggunakan video itu untuk memeras ugut wanita.

Beberapa video itu mula tular di media sosial sejak beberapa minggu lalu, tetapi tidak pasti bila ia dirakamkan atau jika ia diambil di kampung Rasool di China di daerah Pashtunkot.

Dalam satu video yang disiarkan di Facebook, lelaki berjanggut dan berserban yang dikatakan Rasool dilihat melonggarkan seluar putih dipakainya, jelas kelihatan terangsang.

Seorang wanita muda, yang masih memakai baju dan tudung, menanggalkan seluar panjang dan baring di atas kusyen besar dan melakukan seks.

Walaupun identiti wanita itu tidak diketahui, wajah mereka jelas dalam video berkenaan, yang ditonton ribuan kali, menimbulkan kebimbangan mengenai keselamatan mereka di negara itu. — AFP

Tiada ulasan: