"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Puad Zarkashi: Tanpa akta, ramai MP PN akan lompat parti

Malaysiakini

Ahli Majlis tertinggi Umno, Puad Zarkashi mengingatkan Ketua Penerangan PN, Wan Saiful Wan Jan bahawa akta lompat parti telah ‘menyelamatkan’ pemimpin parti itu daripada melompat parti.

Puad berkata demikian bagi menjawab kenyataan Wan Saiful yang mengatakan PN memilih untuk menjadi pembangkang kerana mempertahankan prinsip.

"Wan Saiful Wan Jan bangga PN berprinsip kerana sanggup jadi pembangkang. Beliau silap. Akta antilompat parti menyelamatkan PN. Tanpa Akta itu, ramai MP PN akan lompat parti.

"Apatah lagi ramai ahli aarlimen PN adalah bekas pelompat parti. Sepatutnya PN berterima kasih kepada BN. Akta itu digubal dan diluluskan semasa BN jadi PM," katanya dalam hantaran Facebook.

Menurutnya, ini terbukti apabila PN tidak dapat menghalang GRS yang terdiri daripada ahli parlimen Bersatu daripada menyokong Pengerusi PH, Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri.

Undang-undang antilompat parti yang diwartakan pada 6 Sept, merupakan komponen utama perjanjian keyakinan dan perbekalan (CSA) yang dimeterai kerajaan pimpinan

bekas perdana menteri Ismail Sabri Yaakob dan PH.

Sementara itu Puad berkata penyertaan BN dalam kerajaan perpaduan adalah berasaskan “trust” atau kepercayaan.

Sebaliknya, beliau mendakwa pengerusi PN, Muhyiddin Yassin menerima sokongan BN dalam kerajaan dengan "niat untuk membunuh Umno".

"Sebab itu Muhyiddin boleh jadi PM 17 bulan sahaja. Silap sendiri. Scheme of things gagal. Tiada berkat,” tambahnya.

Muhyiddin dilantik sebagai perdana menteri susulan Langkah Sheraton yang menyaksikan kerajaan PH tumbang pada 2020 dan hanya bertahan selama 22 bulan.

Bagaimanapun, pengerusi PN itu, yang didakwa mengetuai kerajaan pintu belakang, kemudiannya juga tumbang akibat rampasan kuasa politik.

Keputusan BN menyertai PH dan bukannya BN menyaksikan kedua-duanya bersaing bagi jawatan perdana menteri dan kerajaan selepas pilihan raya umum ke-15 menyebabkan parlimen digantung.

Walaupun mengalami kemerosotan paling teruk dalam pilihan raya, BN kembali semula menjadi kerajaan dengan 30 kerusi parlimen dan memihak kepada Anwar.

Tiada ulasan: