"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Sebagai perdana menteri waras, bertanggungjawab, Muhyiddin patut letak jawatan, kata Anwar

Faiz Zainudin

PETALING JAYA: Pengerusi Pakatan Harapan, Anwar Ibrahim berkata, sebagai perdana menteri yang waras dan bertanggungjawab, Muhyiddin Yassin sepatutnya meletak jawatan, bukannya mencadangkan pelaksanaan darurat.

Katanya, letak jawatan ialah langkah paling tepat yang perlu dilakukan Muhyididn selepas menyedari dirinya tidak lagi memiliki sokongan majoriti Ahli Parlimen.

Beliau berkata, ia akan membolehkan Yang di-Pertuan Agong memilih Ahli Parlimen yang mempunyai sokongan majoriti untuk dilantik sebagai perdana menteri baru.

“Bila Muhyiddin memilih untuk mempertahankan kuasa setelah mengetahui ia terhakis dengan kehilangan dukungan Ahli Parlimen, maka dia memilih untuk mengemukakan usul darurat, padahal pengendalian Covid-19 mampu dilakukan oleh perintah kawalan pergerakan, PKP bersyarat melalui langkah tambahan dan mengambil kira pandangan pakar perubatan serta keselamatan.

“Tetapi, Muhyiddin memilih jalan pendek, terdesak dan tidak bertanggungjawab untuk mengusulkan pengisytiharan darurat,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden PH hari ini.

Terdahulu, Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz, menarik balik sokongannya terhadap kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin.

Beliau ialah Ahli Parlimen Umno ketiga berbuat demikian, selepas Ahli Parlimen Machang, Ahmad Jazlan Yaakub, dan Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah, mengumumkan mereka tidak lagi menyokong kerajaan PN.

Tiada ulasan: