"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Majlis berbuka langgar SOP: Caprice, Iman Troye, PU Hafiz akan ‘dipanggil’ polis

FMT Reporters

Antara gambar tular di media sosial menunjukkan sebuah majlis berbuka puasa dihadiri beberapa artis pada Khamis lalu yang didakwa melanggar SOP.

PETALING JAYA: Polis membuka kertas siasatan dan akan memanggil beberapa artis yang menghadiri sebuah majlis berbuka puasa di ibu negara yang didakwa melanggar SOP perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB).

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Mohamad Zainal Abdullah berkata, tiga individu membabitkan penganjur dan seorang daripada pihak pengurusan hotel sudah dipanggil memberi keterangan.

“Siasatan dijalankan selepas penularan gambar menunjukkan majlis berbuka puasa berlangsung (Khamis lalu) dengan kehadiran orang ramai.

“Penelitian ke atas gambar itu mendapati wujudnya pelanggaran SOP penganjuran majlis sosial PKPB, iaitu tiada penjarakan fizikal,” katanya dalam kenyataan.

Dalam gambar yang tular di media sosial itu, beberapa artis, antaranya penyanyi rap Caprice, Ashraf Muslim, Heliza Helmi, Iman Troye, Mawar Rashid dan PU Hafiz kelihatan di majlis berbuka puasa berkenaan.

Zainal berkata, semua artis yang hadir akan dipanggil memberi keterangan dalam masa terdekat.

Katanya, kertas siasatan akan diserahkan kepada pejabat timbalan pendakwa raya selepas siasatan selesai.

Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 21 Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 serta Peraturan 19 Peraturan-peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) Kawalan Pergerakan Bersyarat (No 4) 2021.

Tiada ulasan: