"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Polis sedang siapkan siasatan kes rogol babitkan rakan Adun S'gor Alyaa Alhadjri Diterbitkan sejam lepas Dikemaskini 36 minit lepas 1 A + A - Polis sedang dalam proses menyelesaikan siasatan mengenai tuduhan rogol yang dibuat oleh mangsa berusia 33 tahun terhadap rakan kepada Adun Gombak Setia, Hilman Idham. Ketua Polis Kuala Lumpur Azmi Abu Kassim memberitahu Malaysiakini beberapa suspek yang tidak dikenali ditangkap pada 6 Disember tahun lalu, sehari selepas mangsa membuat laporan polisnya. Suspek kemudian dibebaskan dengan jaminan polis. "Pada 8 Disember 2020, pengadu/ mangsa telah membuat laporan polis untuk menarik balik kes ini dan tidak mahu kes ini dibawa sehingga ke Mahkamah. "Namun demikian, pada bulan Januari 2021, pengadu memaklumkan ingin meneruskan semula kes ini," kata Azmi ketika dihubungi hari ini. Azmi berkata polis akan menyerahkan kertas siasatan mereka kepada Jabatan Peguam Negara dan menunggu arahan selanjutnya. Salah seorang yang didakwa pelaku ialah pemimpin bahagian parti komponen Perikatan Nasional manakala seorang lagi dikatakan rakan lama Hilman. Laporan polis mangsa didedahkan oleh bekas pemimpin Umno Lokman Adam.

Alyaa Alhadjri

Polis sedang dalam proses menyelesaikan siasatan mengenai tuduhan rogol yang dibuat oleh mangsa berusia 33 tahun terhadap rakan kepada Adun Gombak Setia, Hilman Idham.

Ketua Polis Kuala Lumpur Azmi Abu Kassim memberitahu Malaysiakini beberapa suspek yang tidak dikenali ditangkap pada 6 Disember tahun lalu, sehari selepas mangsa membuat laporan polisnya.

Suspek kemudian dibebaskan dengan jaminan polis.

"Pada 8 Disember 2020, pengadu/ mangsa telah membuat laporan polis untuk menarik balik kes ini dan tidak mahu kes ini dibawa sehingga ke Mahkamah.

"Namun demikian, pada bulan Januari 2021, pengadu memaklumkan ingin meneruskan semula kes ini," kata Azmi ketika dihubungi hari ini.

Azmi berkata polis akan menyerahkan kertas siasatan mereka kepada Jabatan Peguam Negara dan menunggu arahan selanjutnya.

Salah seorang yang didakwa pelaku ialah pemimpin bahagian parti komponen Perikatan Nasional manakala seorang lagi dikatakan rakan lama Hilman.

Laporan polis mangsa didedahkan oleh bekas pemimpin Umno Lokman Adam.

Tiada ulasan: