"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

PKP? Biasa je bagi warga Selangor, KL

Samuel Chua

KUALA LUMPUR: Pada hari pertama pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) di Selangor dan Kuala Lumpur, kehidupan berjalan macam biasa bagi warga kota.

Dari Kuala Lumpur ke Petaling Jaya dan Subang Jaya, tidak banyak yang berubah di kebanyakan kawasan di Lembah Klang.

Di sebelah pagi, kereta api masih sesak dan masih ada penumpang berdiri dalam bas, manakala tiada sekatan jalan raya kelihatan dalam bandar.

Bagi seorang pengguna pengangkutan awam, yang hanya ingin dikenali sebagai Lisa, hari ini tidak banyak berbeza dengan hari-hari lain.

Anggota polis dan tentera memastikan pengguna mematuhi peraturan PKP.

“Saya menaiki kereta api dari Taman Paramount ke KL Sentral dan tidak melalui pemeriksaan polis. Perjalanan lancar,” katanya.

Di KL Sentral, bahagian konkos yang cukup luas membolehkan penjarakan fizikal ketika penumpang turun dari kereta api.

Wartawan FMT menaiki LRT dari Asia Jaya ke KLCC dan mendapati ia sesak dengan penumpang. Semua orang memakai pelitup muka tetapi ruang tidak cukup bagi penjarakan fizikal.

Anggota polis memeriksa dokumen pengguna jalan raya di Tol Damansara.

Tidak ramai pengunjung dilihat di 1Utama walaupun kedai dibuka.

Di hentian bas KLCC, kelihatan ramai orang menunggu bas, manakala bas-bas yang tiba juga sesak dengan penumpang.

Seorang lagi pengguna pengangkutan awam, Sarah Karina, berkata tidak risau diperiksa polis kerana mempunyai surat kebenaran majikan.

“Walaupun ada surat daripada majikan, saya masih keliru dengan peraturan PKP kerana kerajaan tidak jelaskan dengan terperinci,” katanya.

Sebuah restoran di Sunway Pyramid hanya membenarkan makanan dibawa pulang.

Trafik lancar di jalan keluar plaza tol di Subang Jaya dan Kota Damansara. Pemeriksaan ringkas oleh polis memudahkan pengguna bagi mengurangkan kesesakan pada waktu puncak.

Seorang pengguna, Shubahshini Segaran, berdepan sekatan dalam perjalanan dari Rawang ke Subang, menyebabkan beliau lewat ke tempat kerja.

“Walaupun saya bangun pada 5.30 pagi, saya masih lambat. Esok, saya kena bangun sejam lebih awal untuk elakkan kesesakan,” katanya.

Sementara itu, tinjauan di pusat beli belah Sunway Pyramid dan 1Utama mendapati semua kedai dibuka, termasuk kedai menjual pakaian, barang kemas, perabot, selain medan selera.

Bagaimanapun, sejak awal pagi, tidak ramai pengunjung dilihat.

Jutaan penduduk di enam daerah di Selangor diletakkan bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama 12 hari mulai hari ini sehingga 17 Mei, ekoran peningkatan mendadak kes Covid-19.

Enam daerah berkenaan adalah Hulu Langat, Petaling, Gombak, Klang, Kuala Langat, dan Sepang.

Selain itu, beberapa kawasan di Johor, Terengganu dan Perak juga dikenakan perintah sama bermula esok hingga 20 Mei.

Tiada ulasan: