"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

AKU PELIK BETUL DENGAN CARA BERFIKIR PENTAKSUB PAS - Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

1. Apabila kita kata, orang tinggal solat tak boleh dikenakan tindakan undang-undang. Pentaksub Pas kata kita sokong orang tinggal solat.

2. Apabila kita kata, golongan LGBT berhak mendapat hak mereka sebagai warganegara. Pentaksub Pas kata kita mengiktiraf LGBT.

3. Apabila kita kata jabatan agama tidak boleh bertindak ke atas penganut Ahmadiah kerana mereka sudah difatwakan bukan lagi beragama Islam. Pentaksub Pas kata kita membela Ahmadiah.

4. Aku kurang hairan jika gaya berfikir pelik sebegini adalah gaya berfikir lebai dan pengikut bawahan.

5. Apa yang aku pelik ialah apabila gaya berfikir begini dimiliki oleh pemimpin Pas bertaraf ahli parlimen dan bekas ahli parlimen.

Aduh...! Malangnya negaraku...!
sumber fb
--------------------

Kerajaan Pakatan Harapan berasaskan maqasid syariah tidak iktiraf LGBT
USTAZ ZOLKHARNAIN ABIDIN  

Antara negara yang mengiktiraf lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) ialah Belanda, Belgium, Sepanyol, Kanada, Afrika Selatan, Norway, Sweden, Portugal, Iceland, Argentina, Denmark dan Brazil.

Turut sama berbuat demikian New Zealand, Perancis, Uruguay, Scotland, Luxembourg, Finland, Slovenia, Ireland, Mexico, Amerika Syarikat dan Taiwan.

Sebelum itu, saya ada soalan. Adakah orang Pas yang menyokong mana-mana negara yang tersebut di atas dalam saingan Piala Dunia sekarang, kita boleh anggap menyokong dan mengiktiraf LGBT? Tanya saja!

Antara negara terakhir yang mengiktiraf LGBT ialah Australia iaitu pada Disember 2017. Menurut beberapa sumber, kini 25 negara di dunia mengiktiraf golongan ini. Hal ini berlangsung semenjak lebih 20 tahun yang lalu.

Mengiktiraf LGBT bermaksud mengiktiraf kewujudan orientasi seks tidak normal. Amerika Syarikat misalnya, menjadikan perkahwinan sejenis sah dari sudut undang-undang.

Selain perkahwinan sejenis dan orientasi seks kedua-dua jenis, premis khusus seperti tandas awam, lokap dan penjara khusus untuk golongan itu turut menjadi tuntutan mereka.

Malaysia tidak akan mengiktiraf LGBT kerana hal itu bercanggah dgn pendekatan pemerintahan Pakatan Harapan (PH) yang berpaksikan maqasid syariah.

Antara prinsip maqasid syariah ialah memelihara keturunan dan nyawa. Orientasi LGBT jelas sekali membantutkan prinsip perkembangan dan pemeliharaan zuriat dan keturunan yang menjadi antara prinsip penting dalam maqasid syariah.

Orientasi LGBT juga turut merisikokan penularan penyakit berkaitan seksual yang bercanggah pula dengan prinsip menjaga nyawa.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Agama), Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa sudah membuat kenyataan jelas tidak mengiktiraf LGBT. Bukan seperti yang diputar belit oleh sebahagian pentaksub Pas yang berasa diri mereka suci, kononnya kerajaan PH mengiktiraf LGBT.

Namun begitu, hak mereka sebagai warganegara dan manusia dalam batas yang tidak menimbulkan mudarat umum tidak boleh dinafikan.

* Penulis ialah Pengarah Hal Ehwal Syariah AMANAH.

Tiada ulasan: