"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Dah masuk kategori dinasour, beransurlah undur diri

ZULHAZMI SHARIFF

Mahiaddin Yaasin, Presiden Bersatu, mantan PM dan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara maklumkan bahawa bagi pilihan raya negeri Johor yang bakal diadakan nanti, beliau tidak akan bertanding mempertahankan DUN Gambir yang dimenanginya dalam PRU-14 yang lalu.

Ramai juga yang perli Din kononnya dia takut kalah. Dia tak ada ‘telor’ kata sesetengah yang lain.

Bagi aku tindakan Din tidak bertanding boleh dipuji bukan dikeji.

Semua orang tahu keadaan kesihatan Din. Selain mantan Adun Gambir, Din juga Ahli Parlimen Pagoh. Dia juga Pengerusi MPN.

Dalam keadaan kesihatan seperti semua tahu, eloklah Din tidak bertanding. Bukan Dun sahaja, sewajarnya dalam PRU-15 nanti pun tidak perlu bertanding. Rehat makan pencen pun sudah lebih dari cukup dah jika nak banding dengan orang awam lain.

Alasan Din bagi ialah untuk beri peluang muka baru. Sama ada alasan itu ikhlas dan suci hati atau tidak, alasan itu “valid”.

Mahiaddin sekarang pun dah 74 tahun. Bukan 47. Mahiaddin pun bukan muka baru dalam politik, dah masuk kategori dinasour.

Jadi, undur diri, beri laluan muka baru yang lebih muda dan segar adalah tindakan yang tepat.

Lagi pun dengan taraf mantan PM tidak wajar bertanding di DUN.

Untuk yang sekategori “dinasour” macam Din tidak kira parti apa termasuk parti saya, dah boleh beransur-ansur undur diri. Sampai bila lagi?

Pengalaman dan pengaruh yang ada boleh diperturunkan sebagai panduan kepada yang baru. Cukup-cukuplah. Tahniah Mahiaddin.

Tiada ulasan: