"Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku."

Pas tidak akan jadi peminta sedekah - Abdul Hadi

Zatul Iffah Zolkiply

zatuliffah@hmetro.com.my

Marang: Pas tidak terdesak untuk mendapatkan kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor sehingga menjadi peminta sedekah.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, pihaknya tidak akan meminta-minta kerusi untuk dipertandingkan pada PRN itu nanti.

Beliau berkata, setakat ini, tiada perbincangan dilakukan dan Pas sendiri belum memuktamadkan jumlah kerusi akan dipertandingkan.

"Itu belum ditentukan (jumlah kerusi) tetapi dia nak bagi kita berita angin…tak ada rundingan (tapi) Melaka nak bagi dua kerusi, Johor nak bagi empat..tak kan kita nak (mahu) minta sedekah kerusi ini.

"Pas tak minta sedekah dan kita akan bertanding dalam PRN Johor, tunggu dan lihat apa yang berlaku selepas ini," katanya ketika ditemui selepas menyampaikan kuliah mingguan di Masjid Rusila, di sini, hari ini.

Abdul Hadi yang juga Ahli Parlimen Marang berkata, Pas mempunyai kekuatan sendiri dengan keahlian seramai satu juta orang di seluruh negara.

Katanya, daripada jumlah itu, seramai 800,000 ahli aktif dengan 197 kawasan daripada 222 Parlimen di seluruh negara.

"Jadi saya nak beritahu, Pas ada batas dan sempadan. Jangan buatlah pilihan raya negeri, kalau masih mahu buat kita ada strategi kita," katanya.

Pas sebelum ini menafikan dakwaan kononnya parti itu menolak tawaran kerusi oleh Umno kerana lebih tertarik dengan tawaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) yang dikatakan menawarkan lebih banyak kerusi untuk ditandingi pada pilihan raya akan datang.

Pesuruhjaya Badan Perhubungan Pas Johor, Abdullah Husin berkata, setakat ini, belum ada rundingan atau perbincangan dibuat bersama Umno Johor berhubung pengagihan kerusi bagi PRN Johor dan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15), apatah lagi menyatakan pendirian menolak tawaran kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Johor.

Tiada ulasan: